Kromme creativiteit

- 26 April 2018 door Edwin Timmers -

In de rubriek 'Verder kijken' plaatst de Volkskrant filmpjes op zijn website. Een leuke naam, die zegt beeld te bieden waar tekst ophoudt en tegelijk speelt met de uitdrukking 'verder kijken dan je neus lang is' en dus verdieping beoogt te bieden. Onlangs keek ik er het filmpje 'De geheime formule van creativiteit'.
Natuurlijk weet ik wel dat creativiteit niet in een formule te vatten is. Die kreeg ik dan ook niet. Wel kreeg ik twee mannen te zien, een kok en een reclamemaker, die vertellen over het bedenken van respectievelijk nieuwe gerechten en reclamecampagnes en hoe ze tot iets nieuws komen. Reizen schijnt creativiteit te prikkelen.

Wikipedia zegt dit: “Een individu of een groep toont creativiteit wanneer een nieuw concept of object wordt gemaakt, of wanneer een originele oplossing voor een probleem wordt gevonden.”

De vraag is wat nieuw is en wat er noodzakelijk aan vooraf gaat. De paperclip wordt door velen beschouwd als een geniale uitvinding die uitblinkt in eenvoud. De paperlip zou echter nooit uitgevonden zijn als er geen losse vellen papier waren geweest. De sportauto was er niet geweest als er geen perfecte wegen zijn. De computerchip bouwde voort op de transistor, die op zijn beurt weer een nakomer was van de elektronenbuis. Al het nieuwe komt voort uit wat er al was.

Wikipedia wees mij ook op Chindogu, het Japanse woord voor lachwekkende ideeën die op het eerste gezicht de perfecte oplossing zijn voor een bepaald probleem. Kromme creativiteit. Als voorbeeld worden onder meer de stoffer-slippers voor katten genoemd. Doe je kat deze slippers aan als je wilt dat hij al lopende helpt met het schoonmaken van de woonkamer. Grappig. Laat ik me ook eens aan een Chindogu wagen.

Koken vanuit je luie stoel. Ik weet zeker dat veel mensen dit willen. In ieder geval zij die hongerig thuiskomen na een vermoeiende werkdag. Het liefst zouden ze, gezeten in hun luie stoel voor de televisie, gevoerd worden. Maar omdat dit of het alternatief, elke dag een pizza bestellen, hun schuldgevoel vergroot, koken ze meestal toch maar weer een potje.

Of het een creatieve oplossing is, weet ik niet, maar een oplossing is het: maak van je luie stoel een rolstoel en pas je keuken op dit dynamische meubelstuk aan en plaats er een televisie. Bereid gerust een ovenschotel, want de tijd die zoiets vergt, breng je door in je luie stoel terwijl je ogen alvast snoepen van het scherm.
terug

originele

oplossing