Kromme lijnen

- 26 August 2017 door Edwin Timmers -

In de vorige blog ging het over de rechte lijnen van Rietveld. Onlangs maakte ik een betonvloer in een nieuw en erg recht huis met plat dak. Ongeveer zeventig procent van de 'buitenmuren' bestond uit glas, van vloer tot plafond; de rest was wit gestuukt. Een zondoorschenen huis met louter loodrechte hoeken. Zou dit de invloed van Rietveld en De Stijl zijn?
Ik vind zo’n recht huis best aardig. Wat me dan weer tegenstaat is het dwangmatig doorvoeren van de rechtheid in de hele afwerking en inrichting van zo’n huis. Ik merk het tijdens het leggen van betonvloeren. De gemiddelde klant is veeleisender geworden, en vaak net zo rechtlijnig als zijn huis. Hij verliest zich in minuscule onvolkomenheden. Een betonvloer blijft deels handwerk en bovendien gedraagt beton zich zoals het wil; kleurverschillen en scheurtjes zijn niet te voorkomen. Tegenwoordig gaat een aanzienlijk deel van het realiseren van een betonvloer in een woonhuis naar het begeleiden van de klant. De hele dag ben je bezig met het doorprikken van hun ideaalbeeld, dat zo strak is als het lijf van hun gedroomde ideale partner. Dit stukje maatschappelijk werk maakt deze baan trouwens niet vervelender.

Zelf woon ik ook in een recht huis (met weliswaar een schuin dak erop). Eigenlijk is elk huis recht. Negentig graden is welbeschouwd de basis van ons wonen. Het is van praktisch nut natuurlijk, want keukens en deuren worden op die basis geproduceerd. Maar zijn al die rechte hoeken en lijnen ook echt nodig? De Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser beweerde van niet. “Rechte lijnen maken ziek,” zei deze voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze.

Op het web is veel van zijn werk te zien. Soms doet het aan de bouwsels van Gaudi denken. Hundertwassers gebouwen zijn speels, kleurrijk, scheef, krom, golvend en zo nog een stel kwalificeringen die ook van toepassing zijn op flink wat Efteling-attracties. In veel, zo niet alles is zijn werk de tegenhanger van De Stijl. Met een beetje Hundertwasser in je hoofd wordt bouwen en verbouwen een stuk ontspannener, lijkt me.
terug

wat

recht

is

krom