Kruidnagel en babypoep

- 29 May 2018 door Edwin Timmers -

Op de radio werd een kort geluidsbestand afgespeeld. Heel normaal, een geluidsbestand op de radio. Maar het was een bijzonder bestand. Iedereen hoort er een naam in, maar niet iedereen dezelfde naam. De een hoort er duidelijk Yanny in en de ander hoort toch echt Laurel. Raar.
Tijdens het avondeten ging het erover. Eerder die dag hoorde ik Laurel. Mijn zoon ook. Zijn vriendin hoorde echter Yanny. We besloten het nog maar eens te proberen. Voordat mijn zoon het bestand op zijn mobiel afspeelde herhaalde ik Yanny in mijn hoofd. En inderdaad, toen het bestand klonk, hoorde ik die naam. De volgende speelbeurt herhaalde ik vooraf Laurel in mijn hoofd. Ik hoorde Laurel. Fascinerend: mijn hersenen filteren een naam weg om de andere ruim baan te geven.

Later die avond hadden we een feestje. Om de gasten te verwennen had ik onder andere Groningse worst gekocht. Een van hen nam een stukje worst en trok gelijk een vies gezicht. “Er zit iets in wat ik niet lekker vind.” Bedorven vlees stinkt. De worst stonk niet, maar had wel één kruid dat overheerste. Een fijne, zoet-kruidige geur. De verpakking gaf uitsluitsel: ‘Groninger worst, met kruidnagel’.

Ik weet niet hoe dat andere mensen vergaat, maar kruiden kunnen me echt verbazen. Hoewel het misschien het geurvermogen is dat me verbaast. Al die verschillende geuren. Kaneel, koriander. Hoe prachtig! Munt, basilicum, tijm: deze geurfestijntjes staan in zowat ieders keuken. Koffie, ook al zoiets. Thee! Nootmuskaat! En nu dus kruidnagel.

De vriendin van mijn zoon bakt de beste worteltjestaarten die ik ken. Het deeg voor dit gebak wordt met koekkruiden, een mengsel van verschillende kruiden, op smaak gebracht. Gisteren schoof ze er weer een in de oven. Vijf minuten later rook het naar worteltjestaart in het hele huis. De koekkruiden deden hun werk. En toch was het anders. Dit keer sprong er één kruid uit, sterker nog, het verdrong de andere. Ik herkende het van de dag ervoor, van de Groninger worst. “Zit er kruidnagel in worteltjestaart?” vroeg ik. De vriendin van mijn zoon trok haar schouders op: “Weet ik niet. Misschien zegt de verpakking van de koekkruiden er iets over.” Kruidnagel blijkt net als kaneel, nootmuskaat en gemberwortel een bestanddeel van koekkruiden.

Getriggerd door de fijne geur van kruidnagel in worst, was ik een dag later niet in staat al dat andere fijns te ruiken. Mijn hersenen houden me voor het lapje. Dat doen ze evengoed met eerdergenoemd geluidsbestand, maar ook met babybillendoekjes, die doorgaans licht geparfumeerd zijn. Die parfum ruik ik echter niet meer. Als ik mijn neus in een doos babybillendoekjes steek, ruik ik babypoep.
terug

bestanddeel

van

koekkruiden