Kruisbestuiving is aantrekkelijk

- 18 May 2016 door Edwin Timmers -

Ik schreef er deze zomer al eens meer over in mijn blog, over kruisbestuiving. Ik zag letterlijk de bijtjes rond-zoemen op ons terrein en dat inspireerde me om er iets over te schrijven. Inmiddels zijn de bijtjes verdwenen maar het onderwerp blijft actueel, kruisbestuiving. Het is niet alleen commercieel interessant maar ook nog eens erg leuk. Je vind dan ook steeds meer initiatieven waar het volop wordt toegepast, horeca bedrijven waar je bijvoorbeeld naast de restaurant functie ook de losse ingrediënten en het servies kunt kopen en andersom. Misschien moet je er een kleine aanpassing aan je interieur voor doen, maar als je die mogelijkheid hebt zou ik het beslist eens proberen.
Vandaag nog las ik een leuk stukje in de krant over een echte vorm van kruisbestuiving in den Bosch. Daar opent versmarkt en foodhal Van Heinde. Op zich voor Nederland misschien niks nieuws maar in de regio den Bosch zou dit wel eens een leuke hit kunnen worden. De ene bedrijfstak versterkt de andere, zo-ook bij Van Heinde. Gevestigd in het voormalige pand van het stedelijk museum aan het Paleiskwartier in den Bosch is dit een combinatie van versmarkt, supermarkt, horeca en speciaalzaak. Een vorm van kruisbestuiving dus.

Andersom werkt het evenzogoed, bij Van Dijk in Waalwijk knipt en scheert een echte barbier dagelijks klanten en drink je een echt goeie kop koffie bij Meneer Van Dijk. De ondernemers achter deze winkel met dames en herenmode begrijpen dat het niet zomaar een kunstje is wat ze doen, want er wordt aandacht geschonken aan zaken die er echt toe doen. Gastvrijheid en beleving, het interieur, de bediening en service zijn top.
Dat geldt voor de horeca, de barbershop en het winkelbedrijf. Van Dijk is een goed voorbeeld van een zaak waarvoor mensen bereid zijn een half uurtje om te rijden, want als het echt goed is mag het ook best eens wat meer kosten.
Het kan dus nog wel.

Ik geloof dan ook dat je als horeca ondernemer deze kansen niet moet laten liggen, met de feestmaand voor de deur zorgt kruisbestuiving zomaar voor een mooi extra stukje omzet. Probeer het maar eens, maak om te beginnen wat ruimte op je bar vrij waar je leuke kookboeken en ander kookgerei te koop aanbied. Misschien kun je later dan wel wat extra ruimte in je interieur inrichten waar je een echte toonbank-setting creëert. Het ziet er ook nog eens heel leuk uit als je stapels geblokte stoffen servetten etaleert. Wedden dat je feestelijke recepten inclusief verse ingrediënten aan je gasten kunt slijten, misschien heb je wel een huiswijn met je eigen etiket. Kortom, er zijn mogelijkheden zat. En zie je zoiets helemaal niet zitten omdat je denkt, schoenmaker blijf bij je leest. Ook prima toch ;-) dan laat je het lekker aan een ander over. Fijne avond.
terug

feestmaand