Kurkgeld

- 19 November 2019 door Edwin Timmers -

Kurkgeld of kurkengeld. Ook al ken je deze woorden niet, toch voel je wellicht aan wat ermee bedoeld wordt. "Kurkgeld is het bedrag verschuldigd ter zake het in de ruimten van een horecabedrijf nuttigen van niet door dat horecabedrijf verstrekte drank," lees ik op een website.
Kurkgeld dekt de kosten van bediening, waaronder het 'ontkurken' van de fles, van het verblijf in een commerciële ruimte die een horecazaak nu eenmaal is en van gebruik en afwas van glaswerk. "Cateraars vragen er om omdat klanten anders hun eigen drank inkopen," lees ik elders. Tot drie dagen geleden had ik nog nooit van kurkengeld gehoord.

Kurk is schaars, vertelde een journalist me jaren geleden. Deze schaarste dwingt wijnproducenten tot het zoeken naar alternatieven. Moeilijkheid was om de consument ervan te overtuigen dat wijn onder een schroefdop evengoed lekker kan zijn en blijven. Toen John (van Tribe) me van de week wees op het bestaan van kurkengeld, dacht ik dat hij doelde op een soort van statiegeld op kurken. Vijf cent voor elke geretourneerde kurk. Op zich een prima idee.

Vervolgens dacht ik aan kubelgeld. Kubelgeld is de naam voor een specifieke en inmiddels in onbruik geraakte fooi in de bouw. Een ‘kubel’ is een grote stalen kegelvormige bak die aan een torenkraan hangt en waarmee beton in bekistingen gestort wordt. Chauffeurs van betonvrachtwagens werden geacht de lege kubel telkens keurig achter hun vrachtwagen te leggen om deze daarna af te vullen met een nieuwe lading verse beton. Aangezien chauffeurs feitelijk alleen beton hoefden aan te voeren, kregen ze een fooitje van ongeveer een gulden per gevulde kubel. Op drukke dagen een leuke bijverdienste. Bovendien scheelde het de aannemer een zogenaamd kubelmannetje.

Misschien, dacht ik, is kurkengeld wel een fooitje voor personeel in de bediening per ontkurkte fles. Ook een prima idee en evengoed geen praktijk.
Het is nog nooit in me opgekomen om zelf drank mee te nemen naar een restaurant. Het bestaan van kurkengeld bewijst echter dat dit geen vreemde praktijk is.

Mijn zoon studeert en woont in Utrecht. Zijn favoriete kroeg rekent geen kurkengeld. Wel mag je er zelf je eten meenemen of af laten leveren onder de voorwaarde dat je de drankjes wel daar bestelt. Pizzabrommers rijden af en aan. En toch blijft de uitbater vrolijk en vriendelijk. Deze praktijk zie je in meer Utrechtse kroegen en koffiehuizen, aldus mijn zoon. Hij weet echter niet hoe deze praktijk in de volksmond heet. Is er al een naam voor?
terug

je

eigen

fles

meebrengen