Labelloos

- 07 March 2018 door Edwin Timmers -

Iedere muziekliefhebber weet wat een platenlabel is. In de volksmond verwijst het woord naar een bedrijf dat lp's en cd's in de markt zet, een platenmaatschappij dus. Waarom het maatschappij en niet gewoon bedrijf heet, weet ik trouwens niet. Het cirkelvormige stukje papier in het centrum van een lp (of vinylsingle) is het eigenlijke label, feitelijk een etiket met informatie over wat er in de groef geperst is. De labels van grote platenmaatschappijen waren vaak herkenbaar als een logo. Denk aan Stax, Atlantic, EMI en Philips.
Je zou denken dat als ergens een label aanhangt, het snel duidelijk wat het product je te bieden heeft. In de platenbranche is dat soms, maar meestal niet het geval. In de diepvries wel. Mijn moeder labelde alle zakjes die de vrieskist ingingen. Als er HOH op stond, was het zeker dat er halfomhalfgehakt in zat. Een datum onder HOH regelde de volgorde van consumptie: first in, first out.

Labelloos is een mooi woord. Ik associeer het automatisch met libellen en vliegende insecten van vergelijkbare grootte en lichtheid, vlinders bijvoorbeeld. Labelloos duidt op vrijheid, een beetje rondfladderen. Een band die labelloos wordt, lijdt aan labelloss. Vaak gebeurt dit bij tegenvallende verkoopcijfers. De band is dan wel vrij, want ongebonden, maar zal het mogelijk als een zure vrijheid ervaren.

Labelen is een typische bezigheid van de popmuziekliefhebber. Elke nieuwe plaat wordt getoetst aan alles wat eraan vooraf ging. Band X klinkt op momenten als band Y. De zanger kreunt als die van band Z. Ik denk niet dat er in deze zin volstrekt labelloze popmuziek bestaat.

Een label is een tag in het Engels. We leven in tijd van tags. Elke webtekst wordt onderaan samengevat met een stel tags of de tags (zoekwoorden) worden in de tekst zelf verstopt. We leven in een tijd van individuele ontplooiing, permanent op zoek naar ons eigen ik, en is nog nooit zoveel getagged. Je zou er paranoïde van worden in je streven naar uniciteit: permanent dreigt de mogelijkheid door een tag besprongen te worden. Hoe labelbaarder je bent, hoe minder uniek. Wees gewaarschuwd. Ik vraag me af welke tags onder deze tekst moeten. Untagged?
terug

atlantic

emi

philips