Langzaam wonen

- 19 July 2018 door Edwin Timmers -

Langzaam wonen in een snel huis. Niet zomaar een gedachtenspinsel. Het boek Duistere Ecologie van Timothy Morton bracht me erop.
Soms tipt iemand een moeilijk boek, een boek waarvoor je je best moet doen om er doorheen te geraken. Duistere Ecologie van filosoof Timothy Morton is zo'n woordentaart. Ik lees het met veel genoegen, hoewel ik mezelf moet dwingen langzaam te lezen om niet teveel nuances te missen. Morton beweegt zich als een vis in het water door de geschiedenis van de filosofie. Hij gaat zogezegd snel en dat betekent dat ik als amateur moet vertragen.

Onlangs ging ik bij een kunstenares op de koffie. Haar huis is vol. Geen hoekje onbenut. Overal hangen kunstwerken en verfraaiingen. Mijn ogen flitsten van het ene moois naar het volgende. Een snel huis, zo kwam het op me over. Om het te bevatten had ik er weken in alle rust moeten verblijven. Een huis waarvoor je jezelf de tijd moet gunnen. Alleen door te vertragen, komen alle nuances tot hun recht.

Misschien moet je wel in een snel huis gaan wonen als tegenwicht voor een snel leven. Om je zinnen te verzetten, om de snelheid uit je hoofd te verjagen, moet je vertragen. In een trage omgeving blijf je in je hoofd op snelheid. Een boeiende, prikkelende omgeving vraagt daarentegen je aandacht en trekt daarmee de denkenergie weg van de sores in je hoofd. Drukte en inspirerende overprikkeling als medicijn tegen drukte in je hoofd. Verwijlen bij een van de vele mooie dingen die je omringen.

Wil ik daarmee zeggen dat de moderne, sober ingerichte, ruime huizen van tegenwoordig niet het gewenste effect hebben op mensen met een druk bestaan? Nee, dat wil ik niet zeggen. Wel denk ik dat een stevig aangezette tegenaanval de aandacht van de alledaagse drukte in je hoofd wegleidt.
terug

een

stevig

aangezette

tegenaanval