Mag het een onsje minder zijn?

- 27 May 2016 door Edwin Timmers -

Less is More, of Meer met Minder, zo zou je het ook kunnen noemen. Als je een horeca bedrijf hebt, een kantoor of winkel en je denkt erover om in het nieuwe jaar je interieur een leuke make-over te geven is het iets om rekening mee te houden. Minder ingrediënten maar meer smaak, dit geldt dus niet alleen voor de chef in de keuken, maar ook voor de inrichting van een bedrijf. Het is dé manier van werken van deze tijd. Door de crisis is er een beweging op gang gekomen die streeft naar eerlijkheid en eenvoud. Een beetje zoals de Italiaanse keuken zou je kunnen stellen, deze eenvoudige, maar uiterst smaakvolle manier van koken is puur noodgedwongen uit armoede ontstaan maar werd door de fantastische eerlijke smaken wereldberoemd.
Vis moet naar vis smaken, punt! Vaak zijn een beetje olijfolie, wat peper en zout voldoende om een geweldige smaakbeleving te krijgen. Deze benadering is wat mij betreft ook prima op een interieur of inrichting toe te passen. Geen overbodige koven, valse voorzetwanden, verlaagde plafonds, maar de basic smaak van de ruimte an sich. Als je een interieur op deze manier kunt bouwen door eens goed naar het gebouw zelf te kijken, krijg je niet alleen een tijdloze uitstraling, je bespaart jezelf waarschijnlijk een heleboel centjes.

Waar voorheen bijvoorbeeld in elk kantoor standaard een systeemplafond geplaatst werd om de techniek te verbergen, is het vandaag de dag helemaal niet gek om beton als afgewerkt plafond te hebben. Sterker nog, in de meeste nieuwe kantoren en winkels wordt bewust gekozen voor een open structuur waarbij alle techniek in het zicht wordt geplaatst. Kwestie van ingrediënten als airco, elektra, sprinklers en andere vaak plafond-gebonden technische installaties, zorgvuldig uitkiezen. En dus niet zoals voorheen met allerlei 'smaakmakers' uit het zicht boven het plafond te rommelen.

In de horeca heb ik boven systeemplafonds zeeën van ruimte ontdekt, kilometers MDF koven transporteerden vaak alleen M3's aan gebakken lucht. In het zicht is de functie vaak niet veel anders. Liflafjes, gebakken lucht, een koof omdat er getimmerd moest worden. Breek het open en ervaar de ruimte die het oplevert. Zo wordt minder letterlijk meer. En eigenlijk is het niet meer dan logisch. Een beetje architect heeft immers goed nagedacht over de structuur en vormen van een gebouw. Als je deze weet te respecteren met je interieur maak je het jezelf niet alleen een stuk gemakkelijker, maar wordt je interieur vooral veel smaakvoller.

fijne avond.
terug

Less is More