Nauwgezet nonchalant

- 31 May 2016 door Edwin Timmers -

Het is een ware kunst om gasten of klanten het naar hun zin te maken. Als horeca ondernemer wil je dat jouw gasten zich op hun gemak voelen. Een goed restaurant is laagdrempelig en voor een breed publiek aantrekkelijk om te vertoeven. Een ogenschijnlijk nonchalant interieur waar het er lekker ongedwongen aan toe gaat is vaak het resultaat van een nauwgezet goed uitgedacht horeca concept. Als alle klopt dan merkt een gast daar helemaal niks van, behalve dan dat zo'n zaak als een goed geoliede machine loopt.
Met nauwgezette nonchalance kun je een heerlijke sfeer neerzetten. Alles moet dan wel echt kloppen, je interieur en inrichting, je decoraties, je personeel, je gerechten, zelfs je servies en bestek. Deze onderdelen van een horeca bedrijf maken samen het grote geheel. Je zou het als een ketting kunnen zien waar geen schakel in kan ontbreken. Een heerlijke nonchalante ongedwongen sfeer werkt alleen als je personeel dezelfde instelling heeft. Een uitstraling van 'Niet moeilijk doen' betekend dan bijvoorbeeld ook een gratis karaf kraanwater voor de wijndrinkers of een voorgerecht als hoofdgerecht of andersom. Losse dingen uit het dagmenu bestellen, geen punt.

Een laagdrempelige uitstraling betekend niet dat je het niet zo nauw hoeft te zien, bijvoorbeeld met de gastvrijheid of hygiëne. Ik ken horeca bedrijven die z.g.n. op chic gaan maar waar je niet naar de wc durft. Andersom kom ik graag bij strandtenten waar het spik en span is op de toiletten. En zo hoort het natuurlijk, dan verras je je gasten op een aangename manier.

Zo is het ook beter om een geweldige salade te serveren op een lelijk vintage bord dan een smakeloze hap op een peperduur designers servies. Ook dat is een kwestie van nauwgezette nonchalance. Eigenlijk zet je je gasten heel even op het verkeerde been om ze daarna genadeloos te verrassen. Een bijkomend voordeel zijn de kosten, met een beetje creativiteit is een servies en bestek van de kringloop helemaal hip. Kijk maar eens goed naar de kookboeken van Jamie Oliver, ze zijn met de grootste ogenschijnlijk nonchalant maar met de grootste zorgvuldigheid ge-styled en staan bomvol met oude borden en bestek.

Wil je nauwgezet en lekker nonchalant aan het werk. Neem dan gerust vrijblijvend contact op. fijne avond.
terug

uitstraling