Neem de tijd

- 12 May 2016 door Edwin Timmers -

Gisteren had ik een goed gesprek met onze oudste zoon waarover ik vandaag nog even na heb gedacht. Het ging over inrichten van je tijd, hij heeft het de laatste tijd erg druk en vroeg me daarom of ik wat tips voor 'm had. Beter gezegd liet ik 'm weten wel wat tips voor 'm te hebben, vaders bedienen hun zoons namelijk eerder met goedbedoelde adviezen dan dat ze erom vragen, maar dit terzijde.
Onze zoon Tim kon mijn ogen wel wat adviezen gebruiken om zijn tijd beter te managen. Ik adviseerde hem om stapsgewijs de zaken af te werken waar hij mee bezig is. Hij is, zoals ik creatief en heeft, net zoals ik, de neiging om met 10 dingen tegelijk bezig te zijn. Persoonlijk heeft me dat meerdere malen mijn neus doen stoten. Niet dat ik er slechter om ben geworden, maar als hij er wat aan heeft, dan deel ik graag mijn ervaringen, dus ook met jou als lezer.

In wat voor zaken je ook zit, in de horeca, interieur inrichting, retail of whatever; Heb je de neiging om alles tegelijk te doen, maak dan een lijstje met prioriteiten. Sterker nog, begin met de dingen te schrappen die je niet persé zelf hoeft te doen, zeker niet als anderen het ook kunnen. Check je e-mail op gezette tijden en plan dan meteen ook een uurtje voor social media. Zo voorkom je dat je de hele dag wordt afgeleid door het internet. Ga voor jezelf maar eens na hoeveel tijd je besteed aan het surfen op het web, als je eraan toe wilt geven, zul je ervan staan te kijken.

Als je voor jezelf een reële planning maakt wordt je opeens veel productiever. Ik heb zelf goeie ervaringen met een agenda waar ook de dingen in staan die ik wil doen, dus niet alleen mijn afspraken. Zo heb ik vaak nog wat extra tijd over en neem ik vaker de tijd om ook eens niks te doen. Maak je hoofd lekker leeg en je zult merken dat je productiever wordt. Ga tuinieren, maak lange strandwandelingen of doe zoals Tim. Pak je rugzak en trek erop uit met de scouts.

Niks doen is namelijk net zo belangrijk als druk in de weer zijn met werk. Neem zometeen een welverdiende vakantie, rooster jezelf lekker vrij.
Fijn weekend.
terug

productiever