Nepneus

- 12 July 2018 door Edwin Timmers -

Fake nose, nepneus, nepnieuws, fake news. Mijn ogen gaan achteruit. Waar fake news stond, las ik fake nose. Een serieus bedoeld artikel over wereldomspannende milieuproblematiek kreeg zo een vrolijke noot. Een noot overigens, die gestaag aan vrolijkheid verloor naarmate ik in het artikel vorderde.
Even nadat ik fake news voorbij was, stuitte ik op deze zin: "De wereld gaat naar de gallemiezen en wij zitten ondertussen selfies te maken". Een even fraaie als sarcastische als veelzeggende zin. We zien niet dat de wereld om ons heen verpietert omdat we vooral met onszelf bezig zijn. Dit mag streng en apocalyptisch klinken, maar één blik op de het eiland van drijvend plasticafval in de oceaan overtuigt al.

Het artikel liep op z’n eind toen ik deze tegenkwam: “Afval is het gevolg van een verbroken relatie”. Zo lees ik ze niet vaak, dit is puur genieten. Kijken we naar de zin vanuit de verbroken relatie, dan vraag ik me af wat het afval is. Zou dat de verzameling van afgeschreven gedeelde momenten zijn? Het niet van elkaar af kunnen blijven in het beginstadium van die relatie, dat de liefhebbende partners uit hun geheugen willen verbannen? Of zijn het de personen zelf, die, ooit verliefd, elkaar bij het grof vuil zetten?

Kijken we naar de zin vanuit het afval, dan krijgt de verbroken relatie een heel andere inhoud. Mensen hebben een relatie met de dingen die hen omringen. Het vertrouwde wekkertje dat ’s ochtends tettert; de kaasschaaf die nog altijd lenig meebeweegt op een misvormde homp kaas; het eigenaardige dressoir dat je via je moeder van een vrijgezelle oom erfde; de reproductie van Van Gogh aan de muur; de gordijnen waarin je nog steeds de warmte van een gezellige avond voelt, enzovoorts. We hebben een band met de dingen. Als we die dingen weggooien, dan verbreken we (vrij ruw) die band. Evengoed kun je stellen dat we onszelf tot afval degraderen als we de relatie met een ding verbreken. Een wegwerpmaatschappij belooft weinig goeds.

Breaking fake news! Clowns in het beklaagdenbankje. Ruim dertig procent van alle plastic soep bestaat uit nepneuzen. “Ik gooide mijn rode neus in de rivier,” biechtte de onherkenbare Clown Tumtum op. “Er is niets waar ik me nog vrolijk om maak.”
terug

fake

news