Nuffige luim

- 30 May 2018 door Edwin Timmers -

Soms keurt iemand je geen blik waardig. Ik weet niet of je het kent. Ik in ieder geval wel en ervaar het als vernederend, onderga het machteloos. Een vrijgezelle man biechtte ooit op dat alle vrouwen dwars door hem heen keken. Het was alsof hij niet bestond. Pijnlijk voor een heteroseksueel met bindingsdrang. Er was echter maar een vrouw nodig die hem het gevoel zou geven te bestaan. Deze vrouw is nu de zijne.
Nuffig en luim. Deze twee woorden kwam ik recent los van elkaar op één dag tegen. Mooie woorden, waarvan ik naar de exacte betekenis moest gissen.

Luim is de stemming van een persoon. Misschien herken je het in de uitdrukking dat iemand 'goed geluimd' is. Nuffig staat voor elitair, uit de hoogte, ingebeeld. Ik denk dat de twee woorden samen – nuffige luim – staan voor menselijk gedrag dat gewoon is als urineren in de ochtend. Wie maakt er wel eens een praatje met een schoonmaker? Wie wisselt er wel eens een woordje met een Roemeen op de bouwplaats? Velen doen het niet omdat ze gewoontegetrouw nuffig geluimd zijn. Simpelweg omdat ze ervan uitgaan dat schoonmakers en Roemenen dom zijn.

Jaren geleden sprak een zwartwerkende poetsvrouw me aan terwijl ik zat over te werken op kantoor. Doorgaans een goed geluimde vrouw. Ze negeerde het feit dat ik haar negeerde en vroeg me wat ik dacht van de rechtszaak tegen een van de Joegoslavische officieren. Als voormalig Joegoslavische verwachtte ze dat de oorlogscrimineel ondanks zijn aanhoudende zwijgen zou gaan praten. Zou hij hoe dan ook niet praten dan bewees zijn zwijgen wel zijn schuld: “Praat hij niet met zijn mond, dan praat hij wel met zijn kont.” Ik vind dit nog steeds een prachtige uitdrukking. Toen verpulverde de uitdrukking mijn nuffige luim.

Vandaag las ik in de roman Cavia’s op proef van de Tsjechische auteur Ludvik Vaculik een uitdrukking die er veel op lijkt: “Spreek op of schijt die letters er anders maar uit.” Toch zegt ze iets anders. Zeg me wat je dwars zit, en als je er de woorden niet voor hebt, maak me dan op een andere manier duidelijk wat er speelt. Zo bezien zou deze zegswijze gerust tot het standaardrepertoire van de schoonmaker en de Oost-Europese bouwsloof mogen horen.
terug

in

de

ochtend