Offwhite

- 04 December 2019 door Edwin Timmers -

Modellen op de catwalk lachen niet. Waarom is dat zo?
De gezichtsuitdrukking van soms erg geinig uitgedoste modellen gaat van een niet overtuigend cool via onvriendelijk naar uitdrukkingsloos mijmerend. Hier moet een reden voor zijn. Iemand moet modellen in spe instrueren zo te kijken. Zou een vriendelijk lachend gezicht teveel afleiden van de geshowde waar?

In Parijs toonde Virgil Abloh de nieuwe collectie van zijn merk Off-White. Omdat ik niet thuis ben in de modewereld verbaasde me destijds alles aan de reportage over diens nieuwe werk in de krant. Ik noemde al de gezichtsuitdrukking van de langbenige meiden. Verder valt het me op dat oren tegenwoordig zichtbaar moeten zijn. Lang haar wordt achter de oorschelp door geleid. Het gezicht krijgt er iets kinderlijks van, iets onschuldigs, wat helaas weer niet strookt met de gezichtuitdrukking.

Wat me echter het langst bezighield was de merknaam: Off-White. Off-White staat voor niet-wit of net-niet-wit. Brabanders plegen te zeggen: het witte eraf. Wat wil Virgil Abloh met deze merknaam zeggen? Wit is de kleur van de zuiverheid, van de maagdelijkheid, maar is ook de huidskleur van de westerling en daarmee symbool van een langdurig, inmiddels tanende, vanzelfsprekende macht. Een merknaam met een schurende en ietwat subversieve connotatie. Mensen dragen iets uit met kleding en dat geldt ook voor de merknaam. Evengoed wil Abloh met Off-White zeggen dat niemand echt wit is, dat, als je goed kijkt, alles gekleurd is.

Jaren geleden vroeg mijn vriendin me wat latexverf te halen, gebroken wit. Op mijn vraag wat gebroken wit is, antwoordde ze: “Nou gewoon wit, maar dan het witte eraf.” Toen ik vroeg in welke tint het witte eraf moest zijn, griste ze de autosleutels uit mijn handen en reed zelf naar de Karwei. Ze kwam thuis met wit dat naar geel was gebroken. RAL 9001 las ik op het etiket.

“De meest populaire witsoorten zijn RAL 9001 en RAL 9010,” leert een verfdeskundige me. “Het lijken twee dezelfde kleuren, maar zijn het absoluut niet.” Het schijnt dat RAL 9001 crème-achtig is, ofwel ‘gebroken wit’. RAL 9010 heet dan weer zuiver wit, “maar ziet er ook uit als gebroken wit wanneer je het tegen een spierwitte ondergrond houdt”.

Terwijl ik dit zit te typen, vallen mijn handen en armen me op. Ik dacht altijd dat ik een witte westerling was, zeker in de winter. Maar als ik goed kijk, zie ik veel geel en roze. In mijn hoofd ben ik wit, aan de buitenkant offwhite.

* Voor een gedegen kleuradvies, ja zelfs ook voor wit en zwart, neem je gerust vrijblijvend contact op met Tribe. Fijne avond
terug

creme

achtig

gebroken

wit