Omgevingsimpact

- 04 July 2017 door Edwin Timmers -

Zo tegen de zomervakantie is het elk jaar weer even alle zeilen bijzetten om vervolgens lekker de boel de boel te laten, heerlijk! Een paar weken helemaal niks. Pas op het allerlaatste moment, eigenlijk al in het zicht van die vrije dagen gaan mijn vrouw en ik op zoek naar een leuke plek om een paar weken door te brengen. Het kan ons niet schelen waar we naar toe gaan, als er maar iets te beleven is. Het moet een omgeving zijn die ons aanspreekt, een echt vakantiegevoel oproept en tot onze verbeelding spreekt. Als ik er zo over nadenk, gelden voor onze vakantiebestemming dezelfde criteria als voor de bedrijven waar wij interieurs voor bedenken en bouwen.
Sfeer en beleving hebben namelijk een enorme invloed op ons gevoel. Als erover een ruimte goed is nagedacht en er is veel aandacht besteed om het interieur een prettige sfeer te geven, dan heeft dat een positieve invloed op de mensen die er vertoeven. Je kiest je vakantie namelijk niet uit om de mooie plaatjes, maar om het gevoel wat die plaatjes je geven. Ben je gek van tropische sferen, dan maakt een plaatje van een wit palmstrand met zo'n bamboe cocktailbarretje een goed gevoel bij je los. Aan zo'n beeld koppel je vrijwel meteen het gevoel van vrijheid en vrije tijd, een vakantiegevoel. Je ziet jezelf als het ware al in een hawaii-shirt en teenslippers en je tegoed doen aan een heerlijke Mojito.

Als we dan met z'n allen zo beïnvloedbaar zijn door sfeer en beleving zou ik er als werkgever geen twee keer over nadenken en zorgen dat die werkplekken als de wiedeweerga fantastisch worden. Nog te vaak kom ik namelijk in bedrijven waar mensen dag in dag uit tussen 4 systeemwandjes hun ding doen. Ze beginnen maandag al af te tellen naar vrijdagmiddag. Sterker nog, sommige rekenen het hele jaar door naar die 4 weken vakantie. Of nog erger, en geloof me ze zijn er echt, werknemers die op hun 25e al met hun pensioen bezig zijn. Niet eens omdat het werk zo verschrikkelijk is, maar omdat de combinatie met de omgeving waarin ze dag in dag uit moeten werken killing is.

Gelukkig zijn er inmiddels veel bedrijven en organisaties die inzien wat voor een positieve impact een omgeving op iemand heeft. Ik gaf je al eerder het voorbeeld van een inmiddels bevriende ondernemer, waarvan we de werkplekken van zijn 100 medewerkers dusdanig wisten te re-stylen, dat zijn ziekteverzuim met 40% verminderde. Het voorheen stoffige imago van zijn bedrijf veranderde opeens naar cool en sexy. Medewerkers werden niet alleen minder snel ziek, ze werkten beter samen en de productiviteit steeg tot een ongekende hoogte. Volgens directeur Frank Trienen, een echte Win Win situatie.

Heb je wel oren om in navolging van Frank ook het interieur van jouw kantoor, restaurant, café of winkel eens een flinke boost te geven. Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op. Maken we na de zomervakantie een afspraak. Fijne avond.
terug

Sfeer

is

bepalend