Ook doordeweeks lekker lange weekenden

- 19 May 2016 door Edwin Timmers -

Sommige mensen hebben een bloedje hekel aan de lange weekenden rond de feestdagen, anderen kunnen er geen genoeg van krijgen. Zo heeft ieder z'n ding en dat vind ik dan weer leuk. In ons gezin is december elk jaar een gezellige feestmaand. Onze dochter is op 4 december jarig, vervolgens vieren we sinterklaas, de kerstdagen, oud op nieuw en als klap op de vuurpijl is onze oudste zoon op 2 januari jarig. Vandaag wordt ie 20 jaar, gezellig! en ja hoor, voor ons een extra lang feest weekend van zo'n dag of 4 om het jaar goed mee te beginnen.
Nu heb ik net voor de zomer eens een blog geschreven over de doordeweekse weekend dagen. In het kort komt het erop neer dat het echt cool is als je flexibel met je tijd om zou kunnen gaan wat je werk en vrije tijd betreft. Dat is dan ook gelijk mijn goede voornemen voor 2016. Naar mijn inzicht denken we in in het westen namelijk nog veel teveel in hokjes. Werken doe je op gezette tijden doordeweeks, en in het weekend ben je vrij. Maar wat nou als je in de horeca werkt, dan moet je het van het weekend hebben, dan is het opeens omgedraaid. Heb je dan een partner die doordeweeks werkt, dan tref je elkaar in de vakanties wel een keer. Dan is het een kwestie van flexibel zijn.

De Braziliaanse top ondernemer Ricardo Semler vind ik hierin een inspirerende man, hij stelt dat juist die flexibele opstelling voor veel problemen een oplossing biedt. Waarom zou je met z'n allen ergens op een kantoor achter een PC gaan zitten als je hetzelfde werk gewoon thuis aan de keukentafel kunt doen. Dan wordt het opeens een stuk gemakkelijker om wel voor de kinderen tussen de middag een boterham te smeren. Kun je nagaan wat voor een effect zoiets op de files zou hebben als het merendeel van de mensen op kantoren weg zouden blijven om thuis te werken. Semler gaat in zijn filosofie overigens een stuk verder dan flexwerken vanuit je thuisbasis. Hij laat zelfs pensioenleeftijden los en biedt zijn werknemers de kans om als een soort prepensioen woensdagen vrij te zijn om tijd te hebben voor de kinderen of andere zaken als sport en vertier.

Maar nog even terug naar flexwerken, uiteraard zijn er dingen die je niet vanuit je thuisbasis kunt doen, in onze werkplaats staan bijvoorbeeld houtbewerkingsmachines die niet in een garagebox passen. Toch vonden we dat er zaken verbeteren konden. Onze opdrachtgevers zal het een worst wezen of hun interieur op maandag tot vrijdag, of op vrijdag tot woensdag gemaakt is. Het gaat hun in eerste instantie om het resultaat. Daarom hebben we bij Tribe onderling goeie afspraken gemaakt over de kwaliteit en de deadline van het werk. Het tijdstip waarop het proces plaats vindt is minder van belang als voorheen. Deze aanpassing voorkomt een boel stress en geeft meer rust op de werkvloer.

Een voorbeeldje; Iemand die een bar in 4 dagen van 10 uur maakt en vervolgens de 5e dag vrij neemt om met zijn kinderen te spelen, te gaan vissen of whatever hij of zij graag doet, heeft in mijn ogen dezelfde prestatie geleverd dan een meubelmaker die er 5 dagen van 8 uur aan werkt. Sterker nog, degene die de tijd en ruimte voor zijn gezin en hobby's neemt is in veel gevallen gelukkiger dan die zich geen minuut de tijd gunt voor andere zaken dan werk.

Mijn werk is mijn leven en andersom, vaak zit ik na het avondeten thuis nog een poos te werken en neem ik 's-morgens wat meer tijd om de krant te lezen. Ik geloof wel dat je lol moet hebben in hetgeen je doet, als geld verdienen je enige drijfveer is hou je het niet vol tot aan je pensioen. Daarover wil ik sowieso niet nadenken, ik vind het veel te leuk wat ik doe. En juist op onverwachte momenten wanner ik ogenschijnlijk niks doe komen de ideeën. Dan bedenk ik zomaar een nieuw horeca interieur, horeca concept of meubel. Als ik een hapje eet in een restaurant komen er vaak meer ideeën dan wanneer ik er in onze studio bovenop zit.

Wil je eens een keertje brainstormen over zomaar wat ideeën voor bijvoorbeeld een nieuw interieur of food concept. Neem dan contact met me op, ik bel je zsm terug voor een vrijblijvende afspraak. Fijn weekend en een gelukkig nieuwjaar.
terug

flexibel