Op teenslippers naar je werk

- 25 July 2018 door Edwin Timmers -

Zo tegen de zomervakantie is het elk jaar weer even alle zeilen bijzetten om vervolgens lekker de boel de boel te laten, heerlijk! Een paar weken helemaal niks. Pas op het allerlaatste moment, eigenlijk al in het zicht van die vrije dagen gaan mijn vrouw en ik op zoek naar een leuke plek om een paar weken door te brengen. Het kan ons niet schelen waar we naar toe gaan, als er maar iets te beleven is. Het moet een omgeving zijn die ons aanspreekt, een echt vakantiegevoel oproept en tot onze verbeelding spreekt. Als ik er zo over nadenk, gelden voor onze vakantiebestemming dezelfde criteria als voor de bedrijven waar wij interieurs voor bedenken en bouwen.
Sfeer en beleving hebben namelijk een enorme invloed op ons gevoel. Als erover een ruimte goed is nagedacht en er is veel aandacht besteed om het interieur een prettige sfeer te geven, dan heeft dat een positieve invloed op de mensen die er vertoeven. Je kiest je vakantie namelijk niet uit om de mooie plaatjes, maar om het gevoel wat die plaatjes je geven. Ben je gek van tropische sferen, dan maakt een plaatje van een wit palmstrand met zo'n bamboe cocktailbarretje een goed gevoel bij je los. Aan zo'n beeld koppel je vrijwel meteen het gevoel van vrijheid en vrije tijd, een vakantiegevoel. Je ziet jezelf als het ware al in een hawaii-shirt en korte broek je tegoed doen aan een heerlijke Mojito.

Deze wetenschap in acht nemende, zou elke ondernemer zich inmiddels de impact van een fijne werkplek, moeten doen beseffen. Want als we dan met z'n allen zo gevoelig zijn voor sfeer en beleving, liet ik er als werkgever geen gras over groeien en investeerde ik 'big time' in de meest fantastische werkplekken. Nog net iets te vaak kom ik namelijk in bedrijven waar mensen dag in dag uit tussen 4 systeemwandjes hun ding doen. Letterlijk hun ding doen! Ze beginnen maandag al af te tellen naar vrijdagmiddag. Sterker nog, sommige rekenen het hele jaar door naar die 4 weken vakantie. Of nog erger, en geloof me ze zijn er echt, werknemers die op hun 25e al dromen van hun pensioen. Niet eens omdat het werk zo verschrikkelijk is, maar omdat de combinatie met de omgeving waarin ze dag in dag uit vertoeven op z'n zachtst gezegd killing is.

Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer ondernemers die inzien dat het ook anders kan en wat voor een positieve impact een prettige omgeving op iemand heeft. Ik gaf je in een eerdere blog al het voorbeeld van een inmiddels bevriende ondernemer, waarvan we de werkplekken van zijn 100 medewerkers dusdanig wisten te re-stylen, dat zijn ziekteverzuim met 40% verminderde. Het voorheen stoffige imago van zijn bedrijf veranderde opeens naar cool en sexy. Medewerkers werden niet alleen gezonder, ze werkten beter samen en de productiviteit steeg tot een ongekende hoogte. Volgens directeur Frank, een echte Win Win situatie.
"Ik zie nu zelfs medewerkers die op teenslippers naar het werk komen, Geweldig!"

Heb je wel oren om in navolging van Frank ook het interieur van jouw kantoor, restaurant, café of winkel eens een flinke boost te geven. Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op. Maken we na de zomervakantie een afspraak. Fijne avond.
terug

mojito

in

hawaii

shirt