Opnieuw Unplugged

- 13 September 2017 door Edwin Timmers -

In 1989 zond MTV de eerste serie uit van MTV unplugged, het programma werd tegen alle verwachtingen in een regelrechte hit. Blijkbaar bestond er wereldwijd de behoefte om de volumeknop wat lager te draaien. Voor de band Nirvana was de unplugged sessie een schot in de roos en binnen no time lag er dan ook een unplugged album in de platenwinkels. Het programma zorgde voor de wereldwijde doorbraak van de band van Kurt Cobain.
Mooi om nog eens aan terug te denken en ik beluister die bewuste unplugged sessie dan ook nog steeds met veel plezier. Dit zal MTV ook gedacht hebben, want een nieuwe serie is inmiddels al gestart. Shawn Mendes deed op 8 september de aftrap en er zullen er meerdere volgen. Hou, als liefhebber de Zender in de gaten, binnenkort zie je er Maar goed, even naar de orde van de dag, van MTV Unplugged naar jezelf uitpluggen.

Net zoals de behoefte aan wat zachtere klanken eind jaren tachtig bestaat er op dit moment bij een steeds grotere groep mensen de behoefte om er letterlijk even de stekker uit te trekken. Offline wel-is-waar, want een stekker heb je vandaag de dag niet nodig om 24/7 online te zijn. Maar goed, langzaam maar zeker ontstaat er dus links en rechts een nieuw soort bewustzijn, offline zijn, even geen prikkels van je smartphone, maar gewoon ff niks. Misschien ben je er jezelf niet direct van bewust maar de manier waarop we met z'n allen, en met name de jonge generatie, in een sneltreinvaart verslaafd zijn geraakt aan de smartphone is op z'n zachtst gezegd zorgwekkend te noemen.

Je ziet het overal om je heen, mensen in de stad die op hun smartphones lopen te turen, ze zien niks van hun omgeving, laat staan dat ze contact maken met andere mensen. Stelletjes in restaurants die alleen maar op hun telefoon zitten te gapen, ze lijken elkaar niks meer te vertellen hebben, behalve dan als er een grappig filmpje van de zoveelste vriend voorbijkomt. Iedereen even offline zou dus geen gek idee zijn, gewoon op gezette tijden geen online prikkels via allerlei social media kanalen.

Op sommige plekken in de horeca is de smartphone al in de ban, daar geldt je smartphone uit, of jij eruit! Zalig om te zien, al die pratende mensen. Kijk, daar leest iemand zelfs een boek. Op dit moment kun je bijvoorbeeld bij de Fabrique in Maarssen compleet dis-connecten, het volledige interieur en inrichting van deze ruimte staat in het teken van offline zijn. Je kunt er schommelen, er staan zitzakken en je hebt er echte gesprekken. Deze trend gaat overigens nog veel verder, zo zijn er op dit moment peperdure offline vakanties te boeken. Het kost wat, maar dan heb je ook wat, hoe raar dat misschien ook klinkt, want blijkbaar is het nog niet zo gemakkelijk om plekken te vinden die nog 'puur' zijn. Waar je, ook al wil je het graag, geen verbinding krijgt. Je maakt er wel gegarandeerd contact met je medereizigers, wie weet heeft er iemand wel een polaroid camera bij ;-)

Maar goed, even serieus, je zou er goed aan doen om er bewust voor te kiezen om elke dag een periode Smartphone-Free te zijn. Volgens mij moet dat te doen zijn, persoonlijk heb ik mijn mobieltje in het weekend al in de ban gedaan. Ik betrapte mezelf erop te veel, en zonder doel, met dat ding aan het hannesen te zijn. Op zaterdag en zondag ben ik zodoende redelijk onbereikbaar en tegelijkertijd efficiënter dan ooit. Ik wordt niet afgeleid van hetgeen waar ik werkelijk mee bezig wil zijn, en of dat nou mijn werk of mijn vrouw en kinderen zijn, ik ben heerlijk unplugged.

Trek er komend weekend, of gewoon eens tussendoor, ook even de stekker uit, wedden dat het goed voelt.
Fijne avond.
terug

even

helemaal

niks!