Plaggenhut

- 30 July 2018 door Edwin Timmers -

Na een paar jaar puberen wilde ik gaan wonen in een hutje op de hei. Waarom dat een romantisch idee wordt genoemd, begrijp ik nog steeds niet. Een leven in harmonie met de natuur stond me niet voor ogen. Mijn wens had een zuiverdere bron: ik was al dat getrek van volwassenen beu. Een hutje kost weinig en dus hoef je weinig te doen om in je bestaan te voorzien. Men noemde mij lui.
Volgende week logeer ik een paar dagen in een tuinhuisje op het Friese platteland. Geen hei, maar wel een hutje. Het kost meer dan weinig, maar dat geeft niet; ik ben tenslotte geen puber meer.

Lekker overzichtelijk, zo’n huisje. Knus bovendien, want alles hout vanbinnen. De kleine heihut blijft me in zijn verschillende verschijningsvormen trekken. Wat moet ik ook met een kasteel?

Als stamgast van Tribe had ik het al vaker over het zogenaamde tiny house, het kleine huisje waarvoor steeds meer jongvolwassenen kiezen. Het leven voltrekt zich buitenshuis. De openbare ruimte is hun woonkamer; hun tiny house is de ruimte waarin je je even terugtrekt om te slapen of anderszins tot rust te komen, de veilige cocon in een turbulente wereld. Klinkt goed, toch?

Gisteren zag ik een man op tv een mancave in een mancave bouwen. Hij heeft een loods waarin hij auto’s pimpt. In die loods is hij gaan wonen in een zeecontainer op vier meter hoge stalen palen. Voortaan woont hij dus in zijn werkplaats, in direct contact met zijn passie: auto’s. Klein behuisd zijn, is zo gek nog niet, denk ik dan.

Maar toen zag ik die wereldberoemde foto weer. Voor een huisje dat eruitziet als een gesmolten chocoladetaart van zand, zoden, turf en hout staan vier jongmensen in die typische grauwe boerenkleding van het begin van de twintigste eeuw. Een zwart-witfoto, gemaakt door Tonnis Post in 1913. Het huisje is een plaggenhut en stond in de ontginningsgebieden in Oost-Groningen. Er woonden op dat moment zo’n tien mensen in de hut. Het vloeroppervlak mat 3,1 bij 2,8 meter. Het ding was 1,6 meter hoog. Ik keek lang naar de hut op de foto en kreeg het benauwd. Ik wilde naar buiten, ik wilde ruimte.
terug

overzichtelijk

zo'n

huisje