Plassen een kwartje

- 06 June 2016 door Edwin Timmers -

Als je zoals ik veel onderweg bent, dan kom je ze vast ook wel eens tegen. Toiletten waar je tegen betaling, van meestal 50 eurocentjes, gebruik van kunt maken. In eerste instantie roept zoiets bij mij altijd wat weerstand op, maar toch moet ik eerlijk toegeven dat je het verschil merkt met de gratis gelegenheden waarvoor je als klant eerst weer naar buiten moet. De betaal-toiletten zijn schoner en de slimme systemen geven je zelfs een gratis koffie-coupon als tegenprestatie. Het zorgt ervoor dat je lachend je ding kunt doen en met een goed gevoel je weg weer kunt voortzetten.
In de meeste horeca bedrijven kun je vandaag de dag op een redelijke manier een sanitaire stop maken. in de meeste gevallen hoef je er niet voor te betalen en lacht het stralend-witte sanitair je als service van de zaak toe. De hygiëne laat daarentegen nogal eens te wensen over. Da's jammer, want een beetje fatsoenlijke sanitaire gelegenheid loopt al gauw flink in de papieren voor een horeca ondernemer. Maar goed, zelfs de duurste toiletpot wordt ranzig als hij niet goed wordt schoongemaakt. Bovendien wordt je hele bedrijf erop afgerekend. Een schoon toilet wordt namelijk door veel gasten toch gezien als een soort intiem visitekaartje. Schrobben dus.

Met een drukke zaak is het onderhouden van de toiletten overigens een knap klusje. De meeste personeelsleden zijn er dan ook niet al te happig op om met de pleeborstel aan de slag te gaan. Maak daarom een strak schema om meerdere keren per avond de handjes uit de mouwen te steken en zorg dat iedereen aan de beurt komt. Een andere, meer leuke manier om je gasten een spin en span schone sanitaire stop te bezorgen is de toiletjuffrouw. Een aardige dame die met het breiwerk op schoot een vriendelijk woord heeft voor ijs gasten en die met regelmaat de wc-eend laat zwemmen.

Een echte authentieke toiletjuffrouw, prachtig, maar ze zijn inmiddels dun gezaaid deze dames. Toch denk ik dat het een onderdeel kan zijn van de beleving die je jouw gasten kunt bieden. Voor mij liever geen overdreven mevrouw de Bok achtige typetjes, maar dames die geen punt maken van een beetje poep en plas. Ze kunnen er bovendien een leuk centje mee verdienen en zorgen dat jouw visitekaartje de glas krijgt die het verdiend. Fijne avond.
terug

Schrobben dus