Plasticvrij winkelen

- 09 March 2018 door Edwin Timmers -

Het valt niet mee een goede consument te zijn. Ik zie vogels vol plastic op tv, stranden bezaaid met plastic flesjes op websites en zwerfvuilhopen als dots op kaarten in de krant.
Sinds ik plastic scheid van het andere afval valt me op hoeveel plastic ik via de detailhandel naar binnen sjouw. Probeer maar eens een maaltijd te bereiden zonder plastic afval te produceren. Misschien moet ik eens wat beter om me heen kijken.

Misschien maakte het gemak van het rijke aanbod in de supermarkt mij in de loop van jaren wat lui. Misschien moet ik gewoon af van het idee dat ik alles op een plek koop.

Op de website van de Plastic Soup Foundation lees ik het volgende: “Het verpakken van iets vluchtigs als voedsel in iets wat zo onverwoestbaar is als plastic is totaal onlogisch. Plastic verpakkingen van voedsel en drank zijn slechts enkele dagen van nut, terwijl ze daarna nog eeuwenlang een verwoestende impact hebben op onze aarde.”

Voor een gebruik als verpakkingsmateriaal is plastic eigenlijk te duurzaam. Het is prachtig materiaal, maar we moeten er stukken zuiniger mee omgaan.

De bio-supermarktketen Ekoplaza streeft naar een plasticvrij assortiment. Enige weken geleden opende deze keten in Amsterdam het Ekoplaza Lab met bijna 700 plasticvrije producten.

Ik ervaar dit initiatief als een steun in de rug omdat ik ben vatbaar voor het beschuldigende vingertje in berichtgeving over de nadelige effecten van mijn consumentengedrag. Zeggen dat het me niets doet, zou een leugen zijn.

Een plasticvrij assortiment maakt mijn leven lichter. Nadeel is wel dat ik op zo’n honderd kilometer van Amsterdam woon. Ik troost me met de gedachte dat het initiatief van Ekoplaza navolging krijgt. Binnen afzienbare tijd eet ik ook plasticvrij.
terug

in

plastic

logisch?