Platenspelers

- 28 May 2018 door Edwin Timmers -

DJ staat voor disk jockey. Over jockey zegt het woordenboek dit: "a person who operates or works with a specified vehicle, device, object, or material". Het woord werd echter oorspronkelijk gebruikt voor de persoon die een racepaard rijdt. In die betekenis schijnt het weer afgeleid te zijn van John. De cirkel is rond als ik vertel dat John van Tribe in zijn vrije tijd plaatjes draait, dus disk jockey is.
Op een feest onlangs draaide een DJ-duo de plaatjes. Alles klonk vanaf vinyl. Het duo bracht een aanstekelijke mix van nagenoeg vergeten popliedjes uit de jaren tachtig, obscure punkrock en vette disco. Een vijftienjarige meid verbaasde zich erover dat de mannen van het duo DJ’s werden genoemd. Ze vond hen namelijk niet bijster professioneel. De beat, het aantal beats per minuut, varieerde namelijk per liedje, wat haar dwong tot het aanpassen van de snelheid van haar danspasjes. De ene DJ is de andere niet. Ik vermaak me met liedjes terwijl jongeren zich in trance dansen op een oneindige beat.

Een vriend van me verdiende ooit wat bij als DJ, DJ oude stijl welteverstaan: alles van vinyl en geen muziek van na 1969. Omdat onze muzieksmaak ruim overlapt, vond ik hem de beste. Af en toe draait hij nog op feestjes, maar eigenlijk is hij er wel klaar mee. Hij is geen crowd pleaser, hij wil draaien wat hij zelf mooi vind en hoopt dat zijn enthousiasme op zijn publiek overslaat. Vorig jaar draaide hij voor de lol twaalf uur achtereen op een huiskamerfeestje. Een dertigkoppig publiek.

Zijn vriend werd vijfenveertig en omdat dat toevallig ook het toerental van de vinylsingle is, moest alle muziek van dat formaat komen. Twaalf uur achtereen vinylsingles draaien, met slechts één pick-up. Het ging van country naar blues, van bigbandjazz naar sixties punk. Een muzikale tijdreis als decor voor een gemoedelijk buurtend en drinkend publiek. Ik vroeg me af hoe je dat volhoudt, een halve dag platen spelen. Mijn vriend zei dat het vanzelf ging: “Voor ik het in de gaten had, was het twaalf uur later.” De ene trance is de andere niet.
terug

33

of

45

toeren