Platte aarde mensen

- 19 October 2017 door Edwin Timmers -

Of ik naar dat nieuwe koffiehuis annex werkspot wilde komen. Zeker wetende dat ik niet bij het interieur pas besloot ik toch gehoor te geven aan de uitnodiging. Het zou wel eens een mooie opdracht kunnen zijn. Om me te conformeren aan de andere bezoekers van het kekke etablissement nam ik mijn laptop mee. Het Microsoft-ding versierde ik ooit in een lollige bui met een Apple-sticker. Net als mijn moeder weet ik weet wat aanpassen behelst. Ze knipte en stikte vroeger zelf de Nike-logo’s voor op mijn Scapino-gympen.
Buschauffeurs zwaaien altijd naar elkaar. Ik zit schuin tegenover een jongeman en een al wat oudere vrouw, die wellicht zijn moeder is. De vrouw zwijgt, kijkt leeghoofdig voor zich uit en frutselt wat aan de rafels van een plastic zak. De jongeman praat onafgebroken tegen haar.

“Gender neutraal! Haha, laat me niet lachen. Jaja, gender neutraal. Weet je, hè? Weet je, mensen die daarin geloven noem ik platte aarde mensen. De aarde is rond, ja, we vallen er niet af, maar de aarde is rond. Wetenschappelijk bewezen, simpel. En zo is het ook met gender. Het is wetenschappelijk bewezen dat er twee genders zijn, dus flikker toch op met je gender neutraal!”

De vrouw strekt zich een beetje uit om naar buiten te kijken. Hierna drukt ze op de stopknop. Ik stap tegelijk met haar en de jongeman uit. Hij praat gewoon door. Ik sjok zo’n tweehonderd meter achter hen aan en ga dan links, richting het nieuwe koffiehuis dat Voel gedoopt is. De jongeman had juist het onderwerp duurzaamheid opgepakt. Ik vraag me af wat daar wetenschappelijk aan bewezen kan zijn als ik Voel binnentreedt.

Elsemiek zag me al voorbij komen en loopt nu met snelle pasjes op me toe. Zelden een hartelijker jongmens ontmoet. “O, ik zie dat je je laptop hebt meegenomen,” twiedelt ze, wijzend naar de AH-tas in mijn rechterhand. “Niet nodig hoor.” Hierna geeft ze een kort college over concentratie en aandacht. “Weet je, het is wetenschappelijk bewezen dat je het meeste oppikt als je niet typt terwijl je luistert,” zegt ze met een ontwapenende twinkeling in haar ogen. Plots vrees ik me in die kijkers te verliezen. “Ehm, ik ben een platte aarde mens,” zeg ik met verholen zelfspot. “Ongetwijfeld heb jij het al onder de knie, maar praten en niet typen tegelijk moet ik nog leren.”
terug

de

aarde

is

rond