Quizjes

- 12 January 2018 door Edwin Timmers -

In een internetreclame viel me het woord quizjes op. Een schattig woord, vind ik, zeker als het zacht uitgesproken wordt. Een aaibaar woord en in die zin het schoothondje van de taal. Schrijf er voor Tribe maar eens stukje over, zei ik tegen mezelf. En meteen toen ik het zei, dacht ik dat ik er dan ook gelijk maar een petieterig quizje van moest maken. Is het volgende verhaal waar of niet?
Een gezellig samenzijn van vijf vrienden met evenzoveel vriendinnen. De eerste zwangerschappen zijn reeds achter de rug en parallel daaraan de eerste kritieke spanningen. Het avondje wordt verluchtigd met een quizje. Elk stel neemt een onderdeel voor zijn rekening. De quiz wordt gepresenteerd als een vijfgangendiner met louter lichte hapjes. Op de achtergrond speelt muziek, niet van die luidruchtige, die feitelijk de verbindende schakel tussen de vijf heren vormt, nee, zachte muziek, zoetgevooisd liefst, alles voor de dames, die al last genoeg hebben van elkaar en hun ontregelde hormoonhuishouding. Tussen de quizgangen door wordt stevig gedronken. De vrouwen drinken om onverklaarbare reden allemaal mondjesmaat fris.

Even na twaalven begint de vijfde vragenronde, die in het teken van muziek staat. De achtergrondmuziek moet daarom af. Een van de vrouwen klaagt dat die toch al niet meer te horen was door het gebral van bepaalde heren. “Ach schat,” reageert haar partner met roodomrande ogen. “We hebben last van onze hormonen.” Een stel presenteert deze ronde, de andere vier stellen vormen de teams. Al snel blijkt dat de presenterende man vooral jongensmuziek heeft geselecteerd, en dan ook nog eens liedjes die zeker niet alle heren kennen. Een van de dames ruikt terecht al snel onrecht.

“Wacht!” roept een van de heren. “Eerst even roken voordat we verdergaan.” Goed plan, blijkt, want gevijven lopen de mannen naar buiten. Toevallig staat de asbak naast het koude bier. Snel een buitenbiertje. Een kwartier later steekt de mondigste vrouw haar hoofd naar buiten om te zeggen dat er binnen gewacht wordt. “En we moeten morgen trouwens alweer vroeg op, dus we maken het niet te laat.” Ze heeft die zin hierna nog vaak gebruikt, zo vaak zelfs dat een van de heren hem voor haar op cd brandde zodat ze minder hoefde te praten.

Terug binnen kunnen de heren de gekenterde sfeer niet meer keren. Er is een discussie gaande waarbij elke vrouw het voor haar partner opneemt. “Zullen we maar stoppen met quizzen!” stelt een man voor. Zijn voorstel krijgt bijval. Even later klinkt keiharde muziek in de stijlvol ingerichte huiskamer. De overige liedjes moeten natuurlijk nog wel even gehoord en geraden worden. “Banale zuipmuziek!” roept een van de dames terwijl ze naar de hal loopt om haar jas en die van haar kerel te halen. “Heb je een taxi besteld?” vraagt de quizmaster gespeeld onnozel. Ze draait zich om en trekt de deur met een ruk achter zich dicht. Manlief sliep die nacht niet thuis. Hij was zijn jas kwijt en mocht van zijn maten niet door de kou.
terug

verbindende

schakel