Resultaat is een inspiratiekiller

- 12 March 2017 door Edwin Timmers -

Het resultaat telt! Vraag me maar niet hoe vaak ik deze 'inspiratiekiller' in mijn inmiddels 25 jarige carrière, voorbij heb horen komen. To Much! Een hele tijd heerste er een standaard, waarin een soort idiote redenering gold van mensen die genoegen namen, met alleen dat ene aspect. Winst! Het deed er niet zoveel toe op welke manier er aan die regel voldaan werd, als het maar gebeurde.
Zoveel mogelijk bier verkopen aan zoveel mogelijk mensen, bij voorkeur onder 1 dak, was voor veel horeca bedrijven een belangrijk streven. Een hele poos leek dit kunstje overigens prima te werken. Hier in het zuiden schoten discotheken dan ook als paddestoelen uit de grond en werden er harde guldens verdiend in de horeca. Een hele generatie, waar ik ook nog bij hoor, groeide op met plastic muntgeld van de uitgaansavonden in de plaatselijke disco. Tot er, zo leek het wel, van de ene op de andere dag, de klad in kwam. En toen ging het hard. Inmiddels is er in de wijde omtrek geen enkele discotheek of club van betekenis meer te vinden. De massa is verdwenen omdat het uitgaanspubliek de liters bier beu werd en op zoek ging naar kwaliteit en beleving. De liefde ontbrak blijkbaar, de nieuwe generatie vond deze op festivals en echte feesten. Opeens werd het uitgaan opnieuw op de kaart gezet.

Iets anders; Natuurlijk wil je als ondernemer ook vandaag de dag graag goeie resultaten boeken, maar inmiddels is de weg die je ervoor moet bewandelen minstens zo belangrijk als het resultaat. De reis ernaar toe dus, hoe zorg je ervoor dat niet alleen je gasten het leuk hebben, maar ook jij en je werknemers met plezier aan het werk zijn? Is geluk een factor in je onderneming? Ga voor jezelf eens na of jij en je mensen echt lol hebben in hetgeen je doet? Moet je er te lang over nadenken, dan wordt het misschien tijd om de dingen anders aan te pakken, dan wordt het tijd voor wat meer geluk.

Zweverig verhaal hoor ik je denken. Nou dat valt mee hoor. Het is maar of je bereidt bent om dingen vanuit een ander perspectief te zien. En of je het nou geluk, of lekker werken noemt, het komt allebei op hetzelfde neer. Sterker nog, als je vandaag lekker hebt gewerkt heb je waarschijnlijk betere resultaten geboekt dan wanneer je de hele dag hebt staan balen en ga je bovendien morgen weer fris en fruitig aan de slag. Geluk is dus helemaal zo gek nog niet, niet voor je werknemers, maar ook niet voor jou als ondernemer. Daarom leidt geluk bewezen naar meer winstgevende ondernemingen.

Inmiddels zijn we de crisis redelijk te boven en hebben we weer een positieve kijk op de toekomst. Daarom is het juist nu belangrijk om de uitdaging te blijven zoeken. Je kunt uiteraard best een poosje op de automatische piloot draaien, geeft ook helemaal niks, maar waak voor sleur. Sleur is, net zoals in een relatie, killing voor elke onderneming. Als je dag in, dag uit hetzelfde moet doen, dan wordt zelfs een spannend recept maar gewoontjes. Heb je een restaurant, wissel dan bijvoorbeeld met regelmaat van menukaart. Zonder je klassiekers de nek om te draaien houdt zo'n nieuwe kaart het wel interessant, en dat geldt niet alleen voor je gasten. Zorg ook dat je interieur up-to-date is en probeer hierin steeds vernieuwend te blijven. Sleur is namelijk ook dat lampje dat al anderhalf jaar zonder kapje aan de muur hangt! Word wakker en waak voor sleur!

Naast variatie zit geluk vooral in gezien worden, laat daarom je mensen gerust meepraten over besluiten die je in je onderneming wilt nemen. Zorg dat ze voelen dat hun mening ertoe doet. Trek er met je crew eens een middagje op uit om te brainstormen over zaken die je onderneming aangaan. Degenen van de werkvloer, komen vaak met verrassende ideeën die jij vast nog niet had voorzien. Zo sla je twee vliegen in 1 klap. Een gelukkige werknemer en een goed idee, voor de prijs van 1. Bovendien is het hartstikke leuk om even wat inspiratie buiten de deur op te doen. Durf eens uit je comfort-zone te stappen en breng zo de passie in je bedrijf terug. Veel geluk.
terug

Mag

ik

ff

afrekenen