Say Cheeeeeeze

- 17 January 2018 door Edwin Timmers -

Fotomomentjes, selfies, even het eten op je bord vastleggen. Sinds de opkomst van de smartphone worden er meer foto's gemaakt dan ooit tevoren. Op zich een goeie ontwikkeling, om nog maar eens in old school fotothermen te blijven, maar dit terzijde. Het is hartstikke leuk om bepaalde momenten vast te leggen om ze vervolgens later nog eens terug te kijken. Als je het als horeca ondernemer voor elkaar weet te krijgen dat er in of van jouw zaak veel foto's gemaakt worden, dan levert dat een boel gratis reclame op. Mensen delen deze foto's namelijk massaal op de sociale netwerken en als het gemakkelijk is om jouw bedrijf te taggen, dan ben je regelmatig gratis in beeld. Zorg dan ook dat je bedrijf op Instagram te taggen valt. (Hoe je dat doet? Check via Facebook een keertje in bij de eigen zaak en Instagram herkent dit adres automatisch)
Zorg er dus voor dat je gerechten en het interieur van je zaak de moeite waard zijn om te fotograferen, leuke food foto's doen het trouwens sowieso erg goed bij een groot publiek. Help je gasten alvast een handje om een mooi plaatje te schieten. Mooi licht en complementaire kleuren komen, net zoals in je interieur, ook op het bord erg mooi tot zijn recht. Met andere woorden, het is een goeie zaak als de kleuren van een bepaald gerecht fraai afsteken tegen de achtergrond waarop ze gefotografeerd worden. Om niet al te technisch te worden in deze blog zou ik je dan ook graag willen adviseren om eens goed te kijken naar de foto's van David Loftus. Deze wereldberoemde fotograaf is een ware kunstenaar op food fotografie gebied en is de vaste fotograaf van Jamie Oliver, maar ook van Bart's Fistales. Check zijn website is te downloaden, download zijn eigen Loftus lens in Hipstagram of schaf bijvoorbeeld het laatste boek van Bart aan, hierin vind je prachtige plaatjes en inspiratie voor het zelf creëren van zulke fotomomenten.

Toch zit er een keerzijde aan die momenten, onlangs nog las ik in een artikel dat mensen zonder smartphone iets, (in dit geval een muziekfestival) veel intenser beleven. 100 bezoekers werd gevraagd om hun smartphone in te leveren en wat bleek, de meeste van deze mensen hadden een hogere waardering voor hetgeen ze die dag beleefden, dan de mensen mét mobieltje. En als je erover nadenkt is het eigenlijk niet meer dan logisch. Los van al die appende en surfende lieden in restaurants, zie je steeds vaker mensen een compleet concert, natuurverschijnsel, optreden of whatever, via hun telefoon of zelfs tablet vastleggen. Tja, dan kun je natuurlijk beter gewoon thuisblijven en lekker je tv aanzetten, zit je eerste rang en heb je nog een groter scherm ook.

Of je het nou een fotomoment noemt of niet, als je ervoor zorgt dat je interieur, je presentatie en ook je personeel, zelfs je hele bedrijf gezien mag worden, dan ben je als ondernemer goed bezig. Als andere mensen dat graag op de gevoelige plaat vast willen leggen is dat alleen maar een compliment. Wil je nou graag eens een keertje brainstormen om jouw bedrijf echt fotogeniek te maken. Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op. Fijne avond.
terug

je

zit

eerste

rang