Schaduw brengt mensen bij elkaar

- 15 August 2018 door Edwin Timmers -

Een B&B in de Friese polder. We slapen op een volledig tot gastenverblijf omgebouwde stal van zo'n enorm hoge boerderij. Buiten is het snoeiheet, binnen is het aangenaam koel. Het gastenverblijf is opgedeeld in vijf ruime kamers. Alle kamers zijn bezet. Op een grasveld naast de stal staan luxe ligstoelen en een picknickbank. Het uitzicht is adembenemend weids. Twee timmermannen leggen twintig meter verderop de laatste hand aan een constructie van grove stammen die een pergola moet worden. Of wordt het een prieeltje?
Als mijn vriendin en ik onze spullen in de kamer hebben gezet, lopen we met een boek onder de arm naar het grasveld en bestellen een pint om te toasten op de goede aankomst. Op twee na zitten de andere gasten ook in de tuin. We groeten ze, zoals dat gaat, ietwat terughoudend. Eerst aftasten, daarna voluit.

Als de pint leeg is, stappen we op de fiets om de buurt wat te verkennen. Onze boeken blijven ongeopend op tafel achter. De gastvrouw en -heer vragen ons hoe laat we willen dineren. Zeven uur is prima.

Twee uur later, om half zeven, lopen we het grasveld weer op. De pergola is definitief een prieeltje geworden. Een pergola heeft een levend dak, een prieeltje een dak van hout of, in dit geval, matten van gedroogde heide. Onder het prieeltje staan vier picknicktafels met geïntegreerde banken. De hete zomer dwong de gastvrouw en -heer tot het bouwen van het prieeltje teneinde buiten te kunnen ontbijten zonder te verbranden. En als ontbijten mogelijk is, dan is dineren dat evengoed.

Met vier koppels eten we onder het gloednieuwe afdak van heidematten. Er ontstaat een gesprek. We bestellen nog een drankje en het gesprek versoepelt, dus we bestellen nog maar een drankje. Uiteindelijk zitten we bij kaarslicht te ouwehoeren. Iets na elven is het gedaan. De gastvrouw en -heer zijn zeer content met hun nieuwe aanwinst, het prieeltje. Niet eerder in de tien jaren dat ze deze B&B runden, bleven mensen zo lang met elkaar praten. Schaduw brengt mensen bij elkaar.
terug

ouwehoeren

bij

kaarslicht