Schrikkeldag, om geen tijd te verspillen

- 31 May 2016 door Edwin Timmers -

Vandaag is het 29 februari, schrikkeldag. Eens in de 4 jaar gooien we alle overgebleven tijd op een grote hoop en is er opeens een dag extra. Tijd kun je niet zomaar weggooien dus lassen we gewoon 29 februari, schrikkeldag in. Een mooie gelegenheid om eens na te denken over hetgeen jezelf zou kunnen opsparen om er vervolgens iets moois van te maken. Nu maken wij al sinds jaar en dag meubels en interieurs van o.a. restmaterialen waarvan we het zonde vinden om weg te gooien, maar ook in de horeca zelf beginnen leuke initiatieven te ontstaan rondom dit thema. Cateraar Hutten bijvoorbeeld, pakt het groots aan met de verspillings-fabriek. Hier worden soepen en sauzen bereid van overrijpe producten en reststromen om vervolgens weer naar de consument weder te keren.
Maar ook op kleinere schaal is het lucratief om goed na te denken over verspilling. Als je van mooie verhalen houdt en je bent ook nog eens liefhebber van lekker eten, dan moet je op Netflix eens zoeken naar de documentaire Chef's Table. Hierin worden een aantal inspirerende topkoks geportretteerd waarbij het niet alleen maar om lekker eten gaat, maar ook om de oorsprong ervan. Hoe verhouden de ingrediënten zich tot de tijd van het jaar en het gebied waar ze worden geoogst. Een van deze chefs stelt zelfs dat er op dit moment meer dan voldoende voedsel wordt geproduceerd om de gehele wereldbevolking te voorzien. Het probleem zit 'm in de verdeling en verspilling. Een beetje bewustwording kan dus geen kwaad zou je zeggen.

Heb je niks met dit soort zaken, dat kan. Maar bedenk dan dat het ook nog eens goed is voor je portemonnee, als je niet meteen naar de kliko rent op het moment dat je iets van je ingrediënten overhoudt. Pastasauzen van rijpe tomaten zijn prima in te vriezen, van oude tafels maak je zomaar geweldige nieuwe zeer betaalbare meubels.

4 jaar geleden wilde ik eens een statement maken en maakten we van allemaal restmateriaal een z.g.n. schrikkelplankje. Een snijplank gemaakt van restmaterialen uit onze werkplaats die we op 29 februari bij al onze relaties lieten bezorgen. We kregen er toffe reacties op, en het leuke is dat ik de schrikkelplankjes tot op de dag van vandaag tegenkom. ff nadenken dus voordat je de volgende keer met een wanhangertje waardevolle grondstoffen naar de gemeentewerf rijdt. Geniet van deze extra zonnige dag, fijne avond
terug

29