Shabby Chique Style

- 05 April 2017 door Edwin Timmers -

Het is voor elke horeca ondernemer een ware kunst om gasten of klanten het naar hun zin te maken. Je wilt natuurlijk dat je gasten zich in jouw restaurant op hun gemak voelen. De best lopende restaurants zijn laagdrempelig en voor een breed publiek aantrekkelijk om te vertoeven. Een ogenschijnlijk nonchalant interieur waar het er lekker ongedwongen aan toe gaat is vaak het resultaat van een goed doorgedacht horeca concept. Als alles klopt, dan merkt een gast daar helemaal niks van, behalve dan dat zo'n zaak als een goed geoliede machine loopt. Om kort te gaan heeft zo'n zaak feel good factor.
Met een nonchalance shabby chique stijl kun je een heerlijke sfeer neerzetten. Alles moet dan wel echt kloppen, je interieur en inrichting, je decoraties, je personeel, hun kleding, de gerechten op de kaart, de menukaart zelf, en zelfs je servies en bestek. Deze onderdelen van een horeca bedrijf maken samen het grote geheel. Je zou het als een ketting kunnen zien waar geen schakel in kan ontbreken. Deze lekker nonchalante, ongedwongen sfeer werkt alleen als jij en je personeel dezelfde instelling hebben. Het imago van 'Niet Moeilijk Doen' betekend dan bijvoorbeeld ook een gratis karaf kraanwater voor de wijndrinkers of geen punt maken om een voorgerecht als hoofdgerecht, of andersom te serveren. Willen je gasten losse dingen uit het dagmenu bestellen, geen punt.

Een laagdrempelige uitstraling betekend niet dat je het niet zo nauw hoeft te zien, bijvoorbeeld met de gastvrijheid of hygiëne. Ik ken horeca bedrijven die z.g.n. op chic gaan, maar waar je niet naar de wc durft. Andersom kom ik graag bij de shabby chique strandtenten waar het spik en span is op de toiletten. En zo hoort het natuurlijk, dan verras je, zelfs op het toilet, je gasten op een aangename manier.

Zo eet ik liever geweldige salade van een oerlelijk vintage bord dan een veel te pretentieus opgemaakt gerecht op een peperduur designers servies. Ook dat is een kwestie van het nonchalante wat je in een shabby chique stijl terugvind. Het is de kunst om je je gasten heel even op het verkeerde been te zetten om ze daarna genadeloos te verrassen. Een bijkomend voordeel zijn de investeringskosten van je interieur en inrichting, met een beetje creativiteit is een servies en bestek van de kringloop helemaal hip. Het moet je overigens wel passen. Ben je op zoek naar inspiratie? Blader dan eens door de kookboeken van Jamie Oliver, alle gerechten worden op een quasi nonchalante wijze gepresenteerd, maar met de grootste zorgvuldigheid ge-styled. Als je goed kijkt staan Jamies kookboeken bomvol met oude kringloop borden en bestek. Deze stijl werkt dus ook voor een wereldberoemde Chef.

Voel je wel iets voor dit imago en wil je lekker nonchalant aan het werk. Neem dan gerust vrijblijvend contact op. fijne avond.
terug

niet

te

moeilijk

doen