Shindig

- 11 January 2018 door Edwin Timmers -

Voor het eerst in tien jaar waren we op oudejaarsavond niet thuis. Best wennen, maar het alternatief was buitengewoon goed. Een vriend van ons organiseerde met een stel anderen voor de zesde keer het dansfeest Shindig! In Nijmegen. Dus gingen we dansen.
Oudejaarsavond vind ik een nerveuze happening. Begint de avond lekker op gang te komen, wordt ‘ie in tweeën gehakt voor kolderieke kuspartijen en absurd handen schudden. Vervolgens drink je een drankje waar je op dat moment geen zin in hebt en ga je naar buiten om oeh en aah te roepen naar vuurwerk. Nee, de afgelopen tien jaar keken ik en mijn vriendin speelfilms totdat we erbij in slaap vielen. Mooie avonden, niet bijster sociaal, maar wel lekker knus onder een dekentje op de bank.

Shindig is een Engels woord en staat voor een sociaal gebeuren waarbij gedanst wordt. In de zestiger jaren van de vorige eeuw werd shindig vaak gebruikt voor spontaan georganiseerde feestjes, niet zelden op het strand en meestal met een band uit de buurt. Aangezien die feesten spontaan en op onverwachte plekken ontstonden, was er niet of nauwelijks toezicht en handhaving. Shindigs stonden bekend als ruige feesten en waren dus populair.

De Shindigs in Nijmegen zijn niet ruig, wel drukbezocht en bijzonder sfeervol aangekleed. Alle muziek klinkt er vanaf draaitafels en is van voor de jaren zeventig. Dansmuziek op basis van een analoge drumbeat. Veel rhythm & blues (de hyperruige oervariant van R&B), aardig wat swing, veel sixties garagepunk en af en toe oude soulvolle ska en Latijns-Amerikaanse hipshakers. En ja, er wordt gedanst, veel gedanst.

Twee bands dit keer. De eerste warmde het publiek al lekker op, de tweede was wat mij betreft helemaal raak. De mannen van de Rhum Runners, een Franse zesmansformatie, spelen net zo goed als dat ze drinken. Naar het schijnt genoten ze hun eerste pint al even na aankomst in Nijmegen rond zes in de vooravond. De laatste lieten ze zich smaken om vijf uur in de nacht. De Rhum Runners zetten de zaal op z’n kop met veelal eigen werk geënt op de instrumentale rock’n’roll ten tijde van de originele shindigs.

Like de Shindig-pagina op facebook zodat je weet wanneer de volgende is. De eerste vijf, op één na uitverkochte, edities vonden plaats in BREBL, dat gevestigd is in het oudste, bakstenen deel van het HONIG (u weet wel, van die soep) industriecomplex. Een fantastisch rauwe locatie, waarin je je in een film-noir uit vervlogen tijden waant. Een locatie ook, trouwens, waar een Tribe-vibe hangt.
terug

spontaan

en

onverwachts