Slim wonen

- 26 June 2018 door Edwin Timmers -

In de toekomst is je huis slimmer dan jij zelf. Sommige mensen menen dit te moeten blijven herhalen. Telkens gaan ze voorbij aan het feit dat slim een relatief begrip is en bovendien wordt nooit uitgelegd wat slim nu eigenlijk betekent.
Alle systemen in huis zijn in de toekomst aan elkaar gekoppeld en wisselen informatie uit op basis waarvan alles in je huis bestuurd kan worden. Dit klinkt fantastisch, maar heeft iemand zich ooit afgevraagd wat, behalve de kamertemperatuur, in je huis bestuurd moet worden? Brengt een slim huis je kinderen naar de sportclub op de afgesproken tijd?

Op het web las ik dat het huis uiteindelijk gaat meedenken met de bewoner. “Het creëert bewustzijn over kosten en energieverbruik. En via sensoren maakt hij op dat vlak keuzes voor je omdat hij situaties herkent die je zelf nog niet zag aankomen. Die krijg je dan door op je smartphone.”

Welke situaties zou ik moeten zien aankomen? Dat de melk in de koelkast op is? Ik drink geen melk. Dat de waterkoker ontkalkt moet worden? Dat de gordijnen moeten sluiten zo gauw het buiten donker is? Noem me een zeurpiet, maar zulke dingen vind ik totaal niet belangrijk.

Sowieso is zowat alles in huis al sinds vele jaren stukken slimmer dan de meeste mensen. Wie kan er bijvoorbeeld zijn eigen radio bouwen? Wie zet zijn eigen wasmachine in elkaar? Wie verwarmt zelf het water voor in bad? Wie produceert zijn eigen mascara, die op het plankje onder de badkamerspiegel staat? Slim is een relatief begrip.

De meerwaarde van een zogenaamd slim huis wordt erg overschat. Ramen die zichzelf verduisteren zodat gordijnen overbodig worden, zijn natuurlijk prachtig, maar wordt je er gelukkiger van? De slimste mens laat zijn huis dom en besteedt zijn geld aan een fietsvakantie of een avondje theater of een feestmaal voor vrienden of een kunstobject ter verfraaiing van het interieur. De slimste mens laat zich niet gek maken.
terug

noem

me

een

zeurpiet