Stel jezelf eens de waarom vraag

- 18 May 2016 door Edwin Timmers -

Misschien een beetje vaag als je zo de kop van deze blog leest, maar denk er eens over na. Tja, de waarom vraag. Alweer een tijd geleden las ik een blog van een collega die me inspireerde en mezelf deze vraag deed stellen. Waarom! Waarom doe ik wat ik doe? En daarop volgen een hele reeks andere waarom vragen; Waarom pak ik de zaken in mijn onderneming zo aan? Waarom vind ik de horeca leuk, Waarom voor een bepaald interieur kiezen? Allemaal vragen die ik mezelf stelde, met maar 1 reden; Verder komen.
Het is namelijk killing als op de automatische piloot je ding doet, daarom is er niks mis met de 'waarom' vraag. Als je om de juiste reden iets doet, neem je je gasten of klanten mee met jouw passie. Waarom houd je scherp en zorgt voor een gezonde spanning. Eigenlijk zou je met alles wat je doet dezelfde vraag kunnen stellen, waarom? Het zal je verbazen wat voor resultaten het oplevert. Het is kritisch zijn op jezelf, en veel leuker als je het zelf doet dan als een ander je er onverwacht mee confronteert en je er geen goed antwoord op kunt geven. Da's dan weer een voordeel, toch.

Je kunt het 'waarom' ook gewoon in praktische zin toepassen, zo vroeg ik me bij een project af waarom in mijn interieurs het plafond altijd als plafond en nooit als wand gezien wordt. Het leverde me een bijzonder horeca project op, waar het plafond naadloos doorloopt in de wand. Nu moet je er niet in doorslaan natuurlijk, maar op een ode moment moet de bedenker van IceThee toch ook gedacht hebben waarom is mijn thee altijd kokend heet :-)

Heb je de indruk dat iets best eens beter kan, stel jezelf dan de waarom vraag. Trek er met je team eens op uit, want waarom zou je binnen blijven, en doe het samen, want ja, waaromzoujehetalleendoen?

Maar waar het in essentie echt om draait is dat alles eigenlijk begint met Waarom? Er is namelijk een reden waarom je 's-ochtends uit je bed komt en doet je wat je doet? Waarom ben je er ooit eens mee begonnen? Als je zorgt dat het antwoord passie is dan komt het allemaal goed. Simon Sinek kan het je waarschijnlijk allemaal nog veel beter uitleggen, bekijk het filmpje hiernaast en laat je inspireren. Fijn weekend.
terug

voordeel