Strippen maar, jawel alles mag uit

- 17 May 2016 door Edwin Timmers -

Heb ik je aandacht? Mooi, want vandaag gaan we voor bloot. Poedeltje naakt. Jamie Oliver begon zijn inmiddels imposante carrière met The Naked Chef, hij ging terug naar de basis van het koken en gaf zich daarvoor bloot. De toen nog piepjonge Jamie kreeg internationale aandacht door zijn benadering, en terecht. Eigenlijk kun je deze manier van werken op veel zaken toepassen. Want of je nou een interieur moet maken, een winkel wilt inrichten of een team van mensen goed wilt aansturen, Soms moet je schoon schip maken.
Het is dan handig om je te ontdoen van alle opsmuk en met een gezonde basis te beginnen. Je kunt tenslotte niet eindeloos verder borduren op het verleden en daarvoor is het nodig om je van overtollige bagage te ontdoen. Ga je voor een nieuw interieur dan is het dus letterlijk een kwestie Strippen. Overigens wil strippen niet meteen zeggen dat alles direct de kliko in kan, kijk voor je iets weggooit of je het misschien kunt hergebruiken. Maar begin wel met een goede basis. Strippen dus, lekker alles uit!

Zo werd er vroeger nogal eens over oud behang heen geschilderd of gewoon weer een nieuwe laag behang over het vorige heen geplakt. Wie kent er geen situaties waarin je al klussende geconfronteerd werd met oude schrootjes die achter 2 holle voorzetwanden vandaan kwamen. de ruimte werd zomaar 20 cm groter. Dat was lachen, maar persoonlijk krijg ik kippenvel van dit soort zaken. Behalve dat het een klein architectonisch drama wordt als het oude interieur ergens weggemoffeld is, ontstaat er ook een amateuristisch knip en plak beeld. Gewoon strippen dus. Dan ben je echt in staat om de grondstoffen te hergebruiken.

Het is sowieso goed om de contouren van het gebouw of de werkelijke ruimte te benutten. Volg de lijnen die de architect eens uitgestippeld heeft en je maakt grote kans om verrast te worden. Dat kan niet als je oude schrootjeswanden of verlaagde plafonds laat zitten. Zo gingen wij bijvoorbeeld te werk in het Theater in Vught, eerst analyseerde ik hoe de originele situatie was en vervolgens demonteerden we beetje voor beetje de oude betimmeringen. We werden allemaal verrast door het resultaat. Het ogenschijnlijk lelijke eendje bleek een prachtige zwaan te zijn.

Vaak heeft deze aanpak niet alleen een positief effect op de vormgeving maar is het ook nog eens de meest budget-vriendelijke manier om je interieur te verbouwen. Omdat je inrichting veel tijdlozer wordt schrijft het interieur minder snel af. Per saldo dus interessanter en dan zijn de hergebruikte materialen niet eens meegerekend. Zie je het wel zitten om ook eens echt te strippen. Bel me dan gerust voor een vrijblijvend gesprek. 073-5325216
terug

contouren