Studentenhuis met schimmel

- 09 July 2018 door Edwin Timmers -

De studente gaat verkassen. Daartoe genoodzaakt door een masterstudie in een andere stad. Het vinden van een kamer in een andere stad is geen sinecure, zeker niet als je teveel noten op je zang hebt. Daarbij valt een kamer je ook niet automatisch toe als je bent wezen kijken. Je moet jezelf als kamerzoekende eerst bewijzen als de enige juiste. Je moet passen tussen de andere bewoners. En je moet kunnen koken.
De studente had een kamer op het oog in het centrum op acht minuten van het centraal station. Het studentenhuis presenteerde zich met een korte omschrijving op een van de geijkte social media platforms. De opmerking ‘chaos geeft rust’ triggerde haar. Chaos geeft rust?

Ze mailde de contactpersoon, een wiskundestudent, en werd prompt uitgenodigd. Achteraf bleek dat haar verwijzing in het mailtje naar de chaos voor hem de doorslag gaf. Ze mocht de kamer komen bezichtigen en ze zouden samen een avondmaal koken. Vroeger heette zo’n bezoek waarin een potentiele nieuwe bewoner wordt gekeurd op geschiktheid een ballotage. Deze ballotage zou, zo schatte ze in, zo’n vier uur van haar tijd vergen, exclusief drie uur reistijd. Ze hield haar hart vast en maakte zichzelf extra mooi.

Het was een bende in de gezamenlijke ruimtes van het huis. Kartonnen dozen met oud papier stonden hoog opgestapeld in de gangen en de muren in de badkamer waren zwart van de schimmel. “Oei,” zei de studente. “Als mijn moeder dit ziet, gaat ze meteen poetsen.” De wiskundestudent drukte haar op het hart dat de gezamenlijke ruimtes niet gepoetst mochten worden. “Koester je schimmel. Nu kan het nog. Als je later volwassen bent, wellicht een eigen huis hebt, en een relatie, dan moet alles netjes zijn. Geniet van de tijd dat dat nog niet hoeft. Chaos geeft rust.”

Gisteren kreeg ze de sleutel van de kamer. Op het balkon ontdekte ze een in de lengte doorgesneden banaan in een bloempot. Ze appte haar moeder dat ze zo over kon: “Poetsen is niet nodig. Ik herhaal: poetsen is niet nodig.”
terug

geeft

rust