Tafeltje tafeltje zitten

- 11 June 2018 door Edwin Timmers -

Lepeltje lepeltje liggen staat hoog aangeschreven. Het wordt gezien als een warm symbool voor innige liefde. Twee mensen in diepe rust met de grootst mogelijke hoeveelheid lichamelijk contact. Je zou ervoor het bed in duiken.
We zijn allemaal mensen. Maar als we eenmaal het bed uit zijn gekropen, gaan we elk onze eigen weg. Hoogstens schuiven we met tweeën aan tafel als de zucht naar intimiteit (of de angst voor eenzaamheid) plots opsteekt. Maar er is meer dan intimiteit. Ik weet alleen niet hoe ik het moet noemen. Bedenk eens wat er gebeurt wanneer je het tafeltje dat je met een prettig persoon deelt tegen een tafeltje schuift waaraan twee mensen zitten die je niet kent. Wat het oplevert, kan ik niet voorspellen. Wel durf ik te zeggen dat het met een beetje geluk veel moois brengt. Waarom ik dat denk, zal ik proberen uit te leggen met een voorbeeld dat niks met tafels van doen heeft.

Ik speel in een band, tot voor kort een trio. In de ruim vier jaar dat we samenspelen ontstond een hecht geheel, een bastion, een onneembare vesting voor buitenstaanders. Aangezien mijn gitaarspel te wensen overlaat, wilde ik er een gitarist bij, een echte. Een soort kinderwens. We hoefden niet ver te zoeken.

Sinds we een kwartet zijn, beseft de oude drie-eenheid dat er veel meer bijkwam dan louter een man op gitaar. Het klikt, dat eerst. En de sound is voller. Ook is het voller op het podium, maar dat geeft vreemd genoeg meer ruimte. Het verblijf in het bastion is prettiger geworden. De ego’s van het oude trio moesten worden opengebroken om plaats te maken voor de vierde man. We zijn een betere band geworden, vrijer, socialer en opener.

Hoewel we niet over een nacht ijs gingen, was het evengoed op een mislukking uitgelopen. Het is precies dat kantelpunt: wordt het een mislukking of juist niet, dat mensen ervan kan weerhouden het bekende te verlaten. Deze momenten doen zich ook telkens voor als je met je partner een tafeltje zoekt in een café. Waarom zou je bij anderen aanschuiven als dat wat je hebt goed is? Je zou het kunnen doen om het nog beter te krijgen samen, om deelgenoot te worden van iets wat het duo overstijgt.

Moeten we dan ook proberen om met vieren in bed te kruipen voor een lepeltje lepeltje kwartet? Moet niet, mag wel. Maar besef dat je daarmee een andere dimensie van het menselijk samenzijn verkent. Zelfs als het alleen maar is om lekker ‘close’ te slapen.
terug

lekker

close