Take it easy

- 06 June 2016 door Edwin Timmers -

Naast de allereerste hit van de Eagles staat deze quote natuurlijk voor een manier van leven. Take it easy, kan een manier van denken zijn en voor sommige mensen is het ook een manier van zaken doen. Toch zit er een groot verschil in de interpretatie ervan. Relaxed zijn wil natuurlijk niet zeggen dat je het niet al te nauw hoeft te zien, integendeel. Het is juist belangrijk om lekker relaxed aan het werk te zijn, maar je werk echt serieus te nemen. Juist niet voor 'de easy way' te gaan, maar er voor te kiezen om van de gebaande paden te gaan.
Als ik een interieur ontwerp zullen daar ongetwijfeld dingen in terug te vinden zijn die typisch zijn voor ons bedrijf. Ben daar ook niet bang voor, je kunt het wiel nou eenmaal niet elke keer opnieuw uitvinden. Toch is het belangrijk om niet voor de easy way te gaan, maar juist voor de uitdaging te kiezen. Zo probeer ik altijd een originele manier te bedenken om invulling te geven aan mijn interieur-ontwerpen.

In de horeca heb je bijvoorbeeld in 9 van de 10 gevallen een bar nodig. Voor een bar-meubel gelden standaard normen. Je krijgt de maken met werkhoogtes, bereik voor klanten en personeel. Er moet ruimte zijn voor koelmeubels, vaatwassers, lekbladen, tapinstallaties, ijsblokjes-machines en ga zo maar door. Kortom, veel is al bepaald door de opgelegde standaard. En dan is het juist een uitdaging om binnen deze kaders een creatieve invulling te geven.

Het zelfde geldt voor vloeren, plafonds en wanden. Kijk goed om je heen en probeer jezelf af te vragen waarom jij de zoveelste zou worden met een eikenhouten lambrisering. Dat kan ook anders, en waarschijnlijk ook nog eens een stuk goedkoper. Zo heeft de crisis ons geleerd dat niet alles spiksplinternieuw hoeft te zijn, maar dat je prima uit de voeten kunt met bijvoorbeeld tweedehands meubels. Hergebruik is vandaag de dag cool, het heeft niks meer met kringloop identiteit te maken. Ben je nog niet zover als horeca ondernemer, dan wordt het echt tijd dat je een dagje inspiratie op gaat doen in wat grote steden in Nederland.

Da's trouwens ook kiezen voor de niet meest voor de hand liggende optie. Met inspiratie opdoen, door alleen lekker in je luie stoel een beetje surfen op het world wide web, red je het niet. Nee, stap in de auto, op de motor of ga desnoods met de trein, maar trek erop uit. Praat met collega's, stel de juiste vragen, complex je onder in de sfeer, proef en ervaar waarom je voor een bepaalde stijl zou kiezen. Laat je gevoel spreken, dan komt het goed. Take it easy.
terug

creatieve invulling