Tof cool gaaf vet top kicken

- 20 February 2018 door Edwin Timmers -

Mijn kinderen kijken me meelijwekkend aan als ik bovenstaande woorden gebruik. Ze vinden me er te oud voor, ze vinden dat ik niet moet proberen om via hun taal aansluiting bij hen te zoeken. Ze hebben gelijk. Ik draag sneakers, maar blijf ze gymschoenen noemen.
Toch zijn de woorden hierboven niet nieuw. Ze zijn niet meer van mij, dat zal het verschil zijn. Het niet mogen gebruiken van het Engelse ‘sad’ of ‘so sad’ ondervang ik met triest, triestig of droevig. Soms waag ik me aan hartverscheurend.

We delen hetzelfde emotionele spectrum. Als ik blij ben, weten mijn kinderen precies hoe laat het is. Ik ben dan druk. De term hyper mag ik hiervoor zonder hun kritische blikken gebruiken. Blijdschap uit zich bij mij als een overprikkeld enthousiasme, een toestand richting kortsluiting in het brein. Mijn ledematen zeggen dan evenveel als mijn mond. Als ik prikkelbaar ben, maken mijn kinderen zich uit de voeten. In prikkelbare toestand redeneer ik met een hakmes: elke gedachte van een ander sla ik met welgemikte uithalen bij de wortel af.

Het liefst praten we over dingen die mooi zijn, en van de mooie dingen het liefst over de absurde en onverwachte. We kijken graag speelfilms. Als een van ons een film tipt, wekt zij of hij de aandacht met een superlatief zoals prachtig of fantastisch. Vervolgens moet de tipgever zijn publiek overtuigen van de door hem of haar gebruikte kwalificatie. Dit is vakwerk. Het vergt timing en begrip van pointe en spanningsopbouw.

Om de anderen mee te krijgen, moet je niet teveel en niet te weinig woorden gebruiken. Je brengt je verhaal zoals een technisch tekenaar zijn beste tekening uitrolt, of zoals een kunstschilder met een weids en vloeiend armgebaar het laken van zijn favoriete werk weg trekt. Lukt het, dan ervaar je geluk. Het bijzondere van deze methode is dat ze woorden als tof, cool, gaaf, vet, top, kicken ruimschoots overtreft in zeggingskracht. Twee goed gekozen woorden zeggen meer dan een, en drie meer dan twee. Of niet soms?
terug

als

ik

blij

ben