Toiletjuffrouw

- 26 November 2019 door Edwin Timmers -

Iedereen komt ze wel eens tegen, De Pay-WC. Bij een tankstations langs snelwegen in het buitenland, maar ook steeds meer bij uitspanningen in ons eigen land. Wc's waar je uitsluitend tegen betaling gebruik van kunt maken. In eerste instantie denk je als je voor zo'n poortje staat; Ja hoor, weer betalen! Maar toch moet ik eerlijk toegeven dat je verschil merkt met de gratis gelegenheden waar je soms niet durft te ademen van de pislucht. De betaal-toiletten zijn inderdaad vaak schoner en de slimme systemen geven je zelfs een gratis koffie-coupon als tegenprestatie. Het zorgt ervoor dat je lachend je ding doet en met een goed gevoel je weg kunt voortzetten. Dan betaal ik graag een paar kwartjes.
In de meeste horeca bedrijven kun je vandaag de dag op een fatsoenlijke manier een sanitaire stop maken. Een kopje koffie en je hoeft er niet voor te betalen, het stralend-witte sanitair lacht je als service van de zaak toe. De hygiëne laat het daarentegen wel eens afweten. Da's jammer, want een horeca-onderneming wordt er anno 2019 nog steeds op afgerekend. Een schoon toilet wordt nou eenmaal, zeker in ons land, door veel gasten gezien als een soort stiekem visitekaartje. Schrobben en boenen dus.

Met een drukke zaak is het onderhouden van de toiletten overigens een lastig klusje. De meeste personeelsleden zijn er sowieso niet al te happig op om met de wcborstel in de weer te moeten. Maak daarom een strak schema om meerdere keren per avond de handjes uit de mouwen te steken en zorg dat iedereen aan de beurt komt. Een andere, overigens veel leukere en persoonlijkere manier om je gasten een spik en span sanitaire stop te bezorgen, is de toiletjuffrouw. Een aardige dame, die met het breiwerk op schoot een vriendelijk woord heeft voor je gasten en die natuurlijk met regelmaat de wc-eend laat zwemmen.

Zo'n echte authentieke toiletjuffrouw, compleet met bloemetjesjurk, ik vind het prachtig, maar ze zijn inmiddels dun gezaaid deze dames. Toch geloof ik dat het een wezenlijk onderdeel kan zijn van de totaalbeleving die je jouw gasten kunt bieden. Voor mij overigens liever geen overdreven 'mevrouw-de-Bok-achtige-typjes' die je amicaal aan de arm nemen en je in het oor tetterend naar de pot begeleiden. Geef mij maar ferme dames die geen punt maken van een beetje poep en plas. Zo'n dame kan er zelf bovendien een aardig centje mee verdienen en tegelijk zorgen dat jouw visitekaartje de glans krijgt die het verdiend. Misschien weet je nog wel een dame die nog wat breiwerk te verzetten heeft.

Fijne dag.
terug

service

van

de

zaak