Vaklieden gevraagd

- 17 October 2018 door Edwin Timmers -

Brandweerman, piloot of politie. Kinderen worden geacht iets te willen worden. Na veel aandringen bedacht ik dat ik professor wilde worden. De volwassenen lachten minzaam en vertelden me niet dat ze dachten dat ik dan toch echt iets beter mijn best moest doen. Professor ben ik niet geworden. Eigenlijk ben ik niks geworden. Als ik nu timmermannen bezig zie, dan wil ik timmerman worden. Kwam mijn roeping veertig jaar te laat?
Tegen het einde van mijn middelbareschooltijd bezocht ik open dagen en las ik folders van opleidingen. Heel veel leek me wel wat. Maatschappelijk werker? Ja. Kunstenaar? Ja. Ik liet de omschrijvingen van de opleidingen over mijn tong rollen en ging overstag. Architect, landmeter, boer, noem maar op. Mijn vader vond alles goed, net als mijn moeder, hoewel zij voorzichtig pleitte voor iets wat toen ‘doorleren’ heette en wat mijn vader natuurlijk ook prima vond.

Doorleren was indertijd een algemeen advies. Als je langer leerde, kwam je hoger op de sociale ladder. Een boerenzoon als ik kon best chirurg worden. De kans werd je geboden en men vond dat je die moest grijpen. Prachtig, dat meen ik oprecht. Nadeel was wel dat het ‘werken met de hand’ minder aanzien kreeg. Daar plukken we nu de vruchten van: vaklieden in de bouw zijn niet aan te slepen. Uurtarieven gaan door het plafond. Particuliere huizenbezitters die een nieuwe badkamer willen, leggen de rode loper uit voor de vakman die het moet komen maken. Soms gaat er een jaar voorbij voordat ze er een weten te strikken. En als hij dan komt, dan leggen ze hem in de watten. Een worstenbroodje in de ochtend en een omelet rond het middaguur.

Werken met de handen wordt weer gewaardeerd. Terecht, want als timmerman of installatietechnicus kun je evengoed een betekenisvol leven leiden. Carrière is een farce. Een huis aftimmeren geeft zeker zoveel voldoening als een afdeling van honderd man leiden.

Het verbaast me niets, ofschoon ik er niet eerder over hoorde: er bestaan wedstrijden voor jonge vaklui. Wedstrijden op landelijk niveau en wedstrijden op Europees, ja zelfs wereldniveau. Lassers, stukadoors en etaleurs uit Noorwegen en Spanje (om maar eens een paar beroepsgroepen en landen te noemen) nemen het letterlijk tegen elkaar op. NPO 3 besteedt in een serie van vijf afleveringen aandacht aan EuroSkills 2018, de krachtmeting van craftsmen op Europees niveau. Aanstaande maandag deel 2.

Overigens werkt Tribe dagelijks met vaklieden. Mensen met 2 rechterhanden en het hart op de juiste plaats die voor ons een restaurant inrichten, een bar bouwen, tafels monteren, barkrukken stofferen of een lambrisering decoreren. Stuk voor stuk mensen die hart hebben voor het vak

terug

is

carriere

een

farce?