Vetluis 6

- 22 July 2017 door Edwin Timmers -

"Moet je zien hoe goed ze er hier uit ziet!"

Dolf draait het scherm van zijn mobiel naar Lucy.
"Mooie vrouw, chique," zegt ze. "Moet ik haar kennen?"
"Het is Bernice, Bes, de hartsvriendin van jouw tante Neel."
"O."
Lucy vult het glas van Dolf, waartoe hij opdracht gaf door het lege glas snel een kwartslag te kantelen. Een wakkere meid, denkt hij.
Dat Bes hoofd marketing is bij een grote doe-het-zelfketen en lezingen op symposia geeft, dat wist Dolf wel. Het verrast hem dat ze zich voor deze goedbetaalde klussen zo opdoft.
“Zie jij dat ook, Lucy? Alles klopt. Ze draagt een matglanzend, mouwloos jurkje, oranje-goud, dat perfect kleurt bij haar gloedvol gestifte lippen. Ze straalt zowaar. Ik ken haar – sorry dat ik het zeg - als een norse kenau.”
Lucy zet een volle pint in de klauw van Dolf die op een viltje rust.
“Jou durf ik het wel te vertellen,” zegt Dolf. “Ik vind het geen aardige vrouw. Hier, moet je zien, dat haar. Prachtig, dat volume en die lange golf. Zo anders. Als ze hier binnenkomt, valt meteen haar lange, bleke gezicht op. Dat komt door dat futloos haar dat over haar gezicht naar beneden stroomt en op haar schouders drukt die daardoor lijken te zakken tot niveau moedeloos. Kijk, op de foto heeft ze een foundation, een lekker bruin snoetje.”
Lucy kijkt nog eens naar het scherm. “Een mooie vrouw, Dolf.”

“Wist jij dat ik ooit scheepskapper was?”
“Nee.”
“Weet je wat dat is, een scheepskapper?”
Lucy haalt een snorrend mobieltje uit haar schort, tikt op het scherm en lacht naar Dolf: “Een scheepskapper is een kapper die op een schip werkt, denk ik.”
“Exact,” zegt Dolf. Plots vallen hem de slingers op. “Wie is er jarig in de familie?” vraagt hij, wijzend naar de slingers.
“Raar verhaal eigenlijk,” begint Lucy, die haar mobiel weer opbergt. “Om drie was ik hier. Jacques hing onvast aan de bar. Hij wees naar de slingers en zei: ‘Als het leven dan toch geen feestje wil zijn, dan maken we dat er maar van.’ En toen stond hij op en zei dat ie een stukje ging lopen.”
Dolf trekt de kam uit zijn achterzak. “Dus Jacques was al hier voordat jij er was?”
“Ja.”

De deurbel tingelt. Ramon stapt binnen.
“Hee Ramon,” groet Dolf.
“Heu!”
Ramon trekt een kruk bij de bar weg en zet zich erop voor de gokkast. Hij trekt zijn portemonnee en ziet de ster in het glas van de kast. Met de mouw van zijn trui om zijn knuist gespannen probeert hij de ster vergeefs weg te poetsen.
“Wat is dat nou,” zegt hij. “Zo kan ik niet spelen.”
“O ja, dat zei Jacques ook nog,” zegt Lucy, “en dat hij de muis in de afvalbak had gegooid, dood, en het hoofdje ook, ook dood.”
Dolf staat op van de bar en loopt naar Ramon.
“Dat is geen spelen zo, inderdaad.”
Ramon zet de kruk terug aan de bar en vraagt Lucy een cola met een tic.
“Tikje rum of tikje whisky?” vraagt Lucy.
“Whisky.”
Lucy neemt een fles van het rek boven de spiegel tegen de achterwand.
“Leeg,” constateert ze. “Niks voor Leen om een lege fles terug te zetten.”
“Zal Jacques wel achter zitten,” gokt Dolf, die naast Ramon is gaan zitten.
“Doe dan maar rum,” stelt Ramon voor.

Ramon verkoopt aan de deur. Let maar eens op, zei Jacques lang geleden, als Ramon weinig verkoopt, gokt hij; en als hij een goeie dag heeft, drinkt hij een tic in zijn cola en is hij voor zijn doen erg spraakzaam. Dolf adoreert – een ander woord schiet tekort – zijn kapsel: diepzwart, dik haar dat met een beetje gel en een stel handige vingers in elke vorm gekneed kan worden.
“Veel dames ingewijd in de geheimen van de hogedrukreiniger vandaag?” vraagt Dolf.
“Heren,” corrigeert Ramon. “Opvallend veel heren vandaag.”

Regen slaat tegen de ruiten. Lucy loopt naar de gokkast en maakt een foto van de ster. Ze stuurt hem door naar Neel. Rechts van de gokkast hangt een poster op A3-formaat. BOEM PAUKESLAG staat in groot font bovenin. Eronder een zestal namen, waarvan drie Engelse.
“Moet deze hier nog hangen,” roept ze naar Dolf. “Is alweer bijna een jaar geleden.”
Dolf reageert niet. Ramon evenmin. Van Ramon is het te verwachten. Lucy loopt terug naar de bar en zet de digitale radio aan.

klik hier voor vetluis 5

terug

wat

is

een

scheepskapper