Vijftig vrouwen

- 01 November 2018 door Edwin Timmers -

In het traditionele perspectief op de geschiedenis is nauwelijks plaats voor de vrouw. Agnes Cremers, de vrouw die me dit via de autoradio vertelde, gaf toe een activistische inborst te hebben. Gelukkig maar, want de wereldbevolking bestaat voor meer dan vijftig procent uit vrouwen, terwijl hun aandeel in de geschiedenisboeken minimaal is. Hoog tijd dat dat verandert.
De F-site, een geschiedenisplatform met vrouwen in de hoofdrol. Een website dus, wat site in F-site natuurlijk doet vermoeden. De F staat voor female en F-site is een woordspeling op F-side, de harde kern van Ajax-supporters. Vette naam die me nieuwsgierig maakte. Zo gauw ik thuis uit de auto stapte, startte ik mijn laptop. Ik had de website al in de auto op mijn mobiel kunnen bekijken, maar sinds de actie MONO sta ik mezelf dat niet meer toe. Doch dit terzijde.

De F-site belicht vijftig vrouwen die sowieso in de geschiedenisboeken thuis horen. Ik begon te lezen bij de Venus van Willendorf. Mannelijke geschiedkundigen gaven haar deze naam. Venus is de godin van de vruchtbaarheid volgens de Griekse mythologie. Maar of de maker van het beeldje (want dat is het) dit 25.000 jaar geleden ook zo bedoeld heeft is hoogst onwaarschijnlijk.

Het is heerlijk grasduinen op de F-site. Korte teksten over vrouwen die meer aandacht verdienen. Rosa Parks bijvoorbeeld. In 1955 weigerde ze in de bus haar plek af te staan aan witte medepassagiers en werd hiervoor gearresteerd. Ze groeide uit tot een icoon van de zwarte burgerrechtenbeweging. Wist u dat? Het geschiedenisprogramma Andere tijden maakte een korte docu over haar. Zeker kijken (google Rosa Parks andere tijden en je vindt de film).

Weer krijgt het zelfbeeld van de (witte) man een deuk. Terecht, want zij bepaalden te lang het perspectief op de geschiedenis. Dat niet alle (witte) mannen dit leuk vinden, zie je overal om je heen, ook in de reclame. Debiliserende tv-spots van bebaarde mannen bij BBQ’s, huilend als wolven met een flesje bier in de hand, zijn voor mij een teken dat die man een gepasseerd station is.

Je bent slechts één muisklik verwijderd van de inspirerende F-site: www.geschiedenislesovervrouwen.com.

Volgende week proefwerk!
terug

als

wolven