Volop verschuiving in de horeca

- 31 May 2016 door Edwin Timmers -

Vandaag werd ik in mijn studio verrast door een bezoek van een voormalige opdrachtgever en goeie kennis van me, horeca ondernemer Rien van Gerven. Rien was 25 jaar geleden de eerste die Tribe een echt serieuze interieur opdracht gunde en dat ben ik nooit vergeten. Vol overgave stortten we ons destijds op een fikse interieur verbouwing van het horeca bedrijf van Rien waarbij eigenlijk niks te gek was. Rien begreep toen al als geen ander dat je het in de horeca met beleving kon maken en gaf mij dan ook de vrije hand. Onder het genot van een goeie bak koffie haalden we vanmiddag even mooie herinneringen op maar al snel zaten we als voorheen te brainstormen over de huidige horeca branche.
Dat de discotheken inmiddels passé zijn is iedereen wel bekend, maar het vermoeden bestaat ook dat de markt voor de traditionele zaalbedrijven nog flink zal krimpen. Het is niet zozeer dat mensen niet meer iets te vieren hebben maar ze gaan wel steeds minder naar de feestzaal in de buurt. Particulieren of bedrijven feesten of thuis, of op een bijzondere locatie. Zo'n bijzondere locatie heeft geen gestandaardiseerde horeca inrichting maar onderscheid zich door originaliteit. Rauw en puur zijn uitgangspunten die je prima kunt volgen als je op zoek bent naar een nieuw interieur idee.

Een bijzondere heerlijk rauwe locatie is bijvoorbeeld de oude UTD Mengvoeders-Fabriek in Utrecht of de voormalige Vliegbasis in Twente. Hier doen ze alles anders en verblijven gasten niet in een zaaltje maar tussen oude industriële machines. Gasten gaan ze naar het toilet in een gigantische graansilo en vergapen zich aan straaljagers of maken zelfs een ritje in een echte tank. Puur beleving dus, waar het om echte fun draait in plaats van meters bier. Natuurlijk wordt er op deze evenementen locaties een goed glas bier getapt en een mooie wijn uitgeschonken. De contrasten tussen de rauwe omgeving en verfijnde versnaperingen maken het voor gasten juist extra aantrekkelijk om voor zo'n onconventionele plek te gaan.

Zolang de markt erom vraagt zullen er traditionele zalen-bedrijven blijven bestaan, dat staat buiten kijf. De vraag ernaar is echter tanende, de groep die voor dit soort bedrijven kiest sterft langzaam uit. Run je zo'n horeca bedrijf dan moet je niet meteen in paniek raken, dat lijkt me wat overdreven. Het is wel goed om je te realiseren dat een investering in een nieuwe inrichting of interieur een weloverwogen keuze moet zijn. Je hoeft er geen oude fabriek van te maken als je midden op het dorpsplein zit, zoiets heeft vandaag de dag geen zin meer. Toch zie ik mogelijkheden om met de tijd mee te gaan zonder je afkomst te verloochenen. Juist het dorpse karakter benadrukken bijvoorbeeld, of het weidse van het platteland. Heb je behoefte aan een vrijblijvend inspiratie gesprek. Neem dan vrijblijvend contact op. Fijne avond.
terug

rauwe locatie