Voor de Vorm

- 21 November 2019 door Edwin Timmers -

Als je iets voor de vorm doet, geef je blijk van nette manieren, dan doe je iets omdat het zo hoort. Een tv-programma van de NTR heette 'Voor de vorm'. Een programma over vormgeving van alledaagse dingen. Ik kijk heel graag naar dit soort programma's. Mooi ook hoe de betekenis van nette manieren of iets doen zoals het hoort een prominente plek in de uitzendingen heeft gekregen. Zelfs als het over de fiets gaat.
Nederlanders zitten met rechtere rug op de fiets dan Belgen en Duitsers. Dit wist ik niet, nooit bij stilgestaan. Een fietsprofessor (jawel, die bestaat!) vertelt erover. Als je rechter op de fiets zit, heb je meer overzicht. Je overziet het straatgebeuren gemakkelijker, dus je fietst veiliger en dat is in een fietsland niet onbelangrijk. Maar ook maak je gemakkelijker contact als je rechter op je fiets zit. Je groet tegemoetkomende fietsers gemakkelijker en – ook al iets typisch Nederlands – als je met tweeën opfietst, kun je gemakkelijker praten. Recht zitten op de fiets is dus socialer.

Verder merkt een fietsenverzamelaar op dat de overbekende omafiets zo geconstrueerd is dat een vrouw met lange rokken heel kuis kan opstappen en zich al even zedig op de pedalen kan voortbewegen. Het stuur met de lange handvatten zorgt ervoor dat de vrouw altijd rechtop zit. Niemand kijkt dus in haar decolleté. Volgens de verzamelaar is de omafiets heel Nederlands, Calvinistisch zelfs. Het fascinerende hieraan vind ik dat de (voormalige) culturele eigenheid van een land in de vormgeving is terug te vinden.

Momenteel is de fiets sterk bepalend voor de vormgeving van de infrastructuur, vooral in drukke steden zoals Amsterdam. Voorheen was het de auto die bepaalde hoe de infrastructuur vorm kreeg. Ook dit fascineert me. De fietsprofessor neemt de sympathieke interviewster mee naar een plein bij het centraal station van Amsterdam. Een plein dermate complex dat men besloot alle regels voor de doorstroming van fietsverkeer te laten voor wat die zijn. De fietsers komen er zelf wel uit, was de overtuiging. Je zou anarchie verwachten, maar het werkt. De professor ziet het als een dans zoals de fietsers op elkaar anticiperen en reageren. Ja, hij heeft gelijk. Prachtig.

Een andere uitzending van Voor de vorm ging over het wijnglas. Weer een andere uitzending ging over de bh, ook bekend als bustehouder. Ik ben benieuwd hoe het al dan niet dragen van dit stuk ondergoed het straatbeeld veranderde. Maar ook hoe culturele ontwikkelingen invloed uitoefenden op dit kledingstuk.

Alle uitzendingen van Voor de vorm kun je overigens terugkijken op npostart.nl
Verwen jezelf ermee.
terug

met

rechtere

rug