Vooruit komen

- 26 November 2016 door Edwin Timmers -

Als je vooruit wilt komen zul je verder moeten kijken dan je neus lang is. Dit werd me al heel vroeg door mijn vader en moeder met de paplepel ingegeven en daar ben ik ze tot op de dag van vandaag nog steeds dankbaar voor. Het leerde me om niet voor de gemakkelijke, vaak meest voor de hand liggende weg te kiezen, maar letterlijk net even verder te kijken. Het meest vers in mijn geheugen ligt het bouwen van een kerststal, samen met mijn vader. Ik moet een jaar of 5 geweest zijn maar ik herinner me glashelder dat hij mij als kleine jongen het materiaal liet uitkiezen waarmee we aan de slag zouden gaan. In onze garage lagen spijkers, riet, mos en strooi en wat houten stammetjes. Een stel mooie rechte exemplaren, maar de rustieke kromme kronkelige hadden meteen mijn onverdeelde aandacht. Het is misschien wat meer moeite, maar met deze stammetjes wordt het wel veel leuker en spannender, zo liet hij me zien. Later hoorde ik hem trots het verhaal aan mijn moeder vertellen. Op dit moment wist ik precies wat er bedoeld werd met verder kijken dan je neus lang is. Het werd overigens een prachtige kerststal;-)
Dit verder kijken, ofwel het niet voor de gemakkelijke, meest voor de hand liggende weg kiezen, heeft me in mijn latere carrière als ondernemer echt vooruit geholpen. Onderscheidend vermogen zit 'm namelijk precies in dat verder kijken, net die extra stap zetten. Zoals ik hierboven al beschreef is het me met de paplepel ingegeven. Mijn vader leerde het van zijn vader en die weer van de zijne en zo probeer ik deze manier van denken en doen vervolgens aan mijn kinderen door de geven. In ons gezin is het verder kijken zodoende meer regel dan uitzondering. Ik geef grif toe, ook wel eens lastig, maar meestal komen er mooie dingen uit voort.

Toch geloof ik dat dit verder kijken aan te leren is zonder dat het echt in je genen zit. Stel jezelf vaker de waarom vraag en je zult zien dat er een soort van bewustzijn ontstaat waar je echt iets mee kunt. Ben je horeca ondernemer en heb je het gevoel dat je op de automatische piloot met 2 vingers in de neus je ding doet, dan is het goed om jezelf even lekker wakker te schudden. Waarom doe je dit keer op keer elke dag weer? Omdat je geld moet verdienen om je hypotheekschuld af te betalen? Misschien moet je je tent verkopen en iets heel anders gaan doen. Wellicht is het een goed idee om je hele toko op de schop te doen, een nieuw interieur en inrichting te nemen om vervolgens midden tussen je gasten te staan koken. Geef ze letterlijk een kijkje in de keuken!

Lastig? Natuurlijk, maar waarom zou je voor de easy way kiezen als er een veel leukere manier is om aan de kost te komen. Wil je hier eens met me over van gedachten wisselen? Neem dan vrijblijvend contact met me op, dan maken we snel een afspraak. Fijne avond.
terug

not

the

easy

way