Vreemde ontmoeting

- 15 August 2018 door Edwin Timmers -

Een kilometers lang fietspad aan het kanaal. Geen huis en geen mens te bekennen. Vogels wel, vogels genoeg. Dikke ganzen vooral en af en toe een schuwe rietzanger. De zon zakt, ik trap op mijn gemak. Dan lijkt er een paar honderd meter verderop wat gebeurd. Een paar mensen bij een paar fietsen. Ligt er iemand op de grond? Ik versnel.
Als ik nader, blijken er inderdaad twee fietsen te staan, allebei ATB's, en er zijn twee mensen, waarvan er een op de grond zit en de ander wijdbeens staat met zijn fiets tussen zijn benen. De zittende jongeman sleutelt aan zijn fiets. Hij draagt een legergroen hemd over zijn gebruinde en gespierde bovenlijf. Niks aan de hand, ik passeer en hij kijkt me vanonder zijn grijze ribfluwelen cap recht in de ogen. Zijn blik vraagt me wat ik kijk. “Hoi,” zeg ik. Rustig richt hij zich weer op zijn fiets.

Uit de woorden van de staande persoon, een jongen van een jaar of zestien, maak ik op dat de twee elkaar niet kennen. De zestienjarige is namelijk vol overgave bezig aan een opsomming van fietsmerken zonder de ander daar expliciet bij te betrekken. Aan weerszijden van de zittende jongeman staat een gereedschapskoffer op de grond, een grote en een iets kleinere. Geen van de twee fietsen heeft een bagagedrager.

Een kilometers lang fietspad aan het kanaal. Geen huis en geen mens te bekennen. Vogels wel, vogels genoeg. Dikke ganzen vooral en af en toe een schuwe rietzanger. De zon zakt, ik trap op mijn gemak en vraag me af hoe die gereedschapskoffers daar zijn gekomen.
terug

af

en

toe