Waag de sprong

- 29 December 2017 door Edwin Timmers -

Heb je er in 2017 nog aan getwijfeld? Dan is de start van het nieuwe jaar wellicht een mooie gelegenheid om de sprong te wagen. Welke stap, sprong of voorzichtig initiatief je ook wilt nemen, je zult het zelf moeten doen. Droom je al jaren over een eigen onderneming? dan zul je bereid moeten zijn om in het diepe te springen. Doe het gewoon! Volg je gevoel en ga ervoor, je leven wordt er een stuk interessanter door.
Als je in het diepe springt dan zul je moeten zorgen dat je kunt zwemmen. Natuurlijk hoef je niet meteen over alle denkbare zwemdiploma's te beschikken, maar als je de wetenschap hebt dat je zelfstandig kunt blijven drijven, dan is dat toch een hele geruststelling. Ga daarom goed voorbereid aan het werk. Ben je bijvoorbeeld een begenadigd kok en wil niets liever dan een eigen restaurant, dan doe je er goed aan om te zorgen dat je weet waar je aan begint.

Nou kun je met deze informatie natuurlijk alle kanten uit, maar weten waar je aan begint, start letterlijk bij het begin. Het ontwerp! Niet meteen van het interieur van je restaurant maar van je onderneming. Wat is je verhaal? Hoe wil je dat je toekomstige gasten je gaan zien? Da's nog een hele tour en fijnslijperij om zo'n concept duidelijk te krijgen, maar als je beeld eenmaal helder is, dan heb je letterlijk iets om je aan vast te klampen en naar toe te werken.

Toch zijn er zoals in elke business redelijk wat valkuilen waar je met al je enthousiasme flink op onderuit kunt gaan. Een eigen horeca onderneming runnen wordt bijvoorbeeld vaak sterk geromantiseerd. Dat komt waarschijnlijk door het beeld dat de gasten krijgen als ze een leuke avond hebben. Een kok in loondienst die zijn eigen toko wil starten zal om die reden een meer reëel beeld hebben van het vak, maar toch ontbreekt vaak het totaalbeeld. Een goed ontwerp bevat zo'n totaalbeeld.

Als je de sprong wilt wagen doe je er goed aan te investeren in een goed ontwerp voor je horeca-concept. Overigens begint daar de sprong al mee. Een totaalbeeld is een plan waarin aan alles is gedacht. Wat is de look en feel van je onderneming? Wat ga ik mijn gasten voorschotelen?, waar haal ik mijn ingrediënten vandaan? Hoe wil ik dat mijn interieur eruit ziet? Wat voor meubels kies ik? Welke borden, bestek en accessoires kies ik? Je kunt het zo gek niet bedenken of er moet wel aan gedacht worden. Kapstokken? Personeel, Chef in de keuken, wellicht een Sommelier in dienst nemen.

Investeer zodoende in een goed plan, dan krijg je de neuzen van je personeel maar ook van een mede investeerder of een bank in dezelfde richting. Duizelt het je een beetje na het lezen van deze blog en weet je niet goed waar je mee moet beginnen? Ik help je graag op weg, neem gerust contact met me op voor een vrijblijvende afspraak. Spring! Alvast een heel gelukkig Nieuwjaar.
terug

doe

het

gewoon!