Waar doe je het voor?

- 14 September 2018 door Edwin Timmers -

Je wilt een publiek vermaken en hoopt op alle handjes de lucht in. Ja hoor, daar gaan ze. Even tellen. Dertig handen. Tja, waar doe je het voor?
Er stonden vijftien mensen in de zaal waarin plek was voor minstens vijftien keer zoveel volk. Vijftien is niet veel in vergelijking met het beeld dat je vooraf van de avond hebt. Toch ga je met je band het podium op en doe je zo goed je kunt je ding. Hard werken. Het is jouw taak om de twintig dolende zielen in de zaal een goede avond te bezorgen. Hun avond hangt bij dit lage bezoekersaantal in hogere mate van jou als ‘entertainer’ af. Waar doe je het voor?

Je moet overtuigd zijn van je kunnen en van je songmateriaal. Daar doe je het voor. Je moet je nek uitsteken en op je bek durven gaan. Zonder overtuiging ga je geheid op je bek. Meerdere matig bezochte avonden achtereen geven je overtuiging een knauw. Maar dat geneest, er komt eelt op je ziel.

Waar doe je het voor? Waarom doe je het jezelf aan om keer op keer voor een handvol mensen door het stof te gaan? Overtuiging is bijzonder spul, sterker dan de sterkste drug. Iedereen die denkt dat de wereld mooier wordt van zijn creatieve stuiptrekkingen drijft erop. Hij zal zich regelmatig afvragen waar hij het allemaal voor doet. Tegen de tijd dat hij zich dit niet meer afvraagt, zal hij terug verlangen naar de overtuiging.
terug

op

de

ziel