Waarom weggooien geen goed idee is

- 19 May 2016 door Edwin Timmers -

Als je even een klein klusje moet klaren, kost het vaak meer tijd om naar de bouwmarkt te rijden dan het karweitje op zich gaat duren. Nou had mijn vader dit als uitvoerder in de bouw al snel in de gaten, en daarom is me vast van huis uit meegegeven om niet te snel iets weg te gooien. Weggooien is zonde en kan altijd nog, werd er dan gezegd, en steevast kwam daar de volgende familiespreuk achteraan; 'Wie wat bewaard heeft wat.' Tegelijkertijd werd de bak met spijkers en schroeven, boutjes en moertjes op tafel omgekiept en net zolang gezocht tot we hadden gevonden wat nodig was. En het was nog leuk ook.
Mooi, en als ik eraan terug denk is daar vast ergens de basis gelegd voor mijn passie om van niks iets te maken. 'Ge had niks vrüger!' zegt mijn vader nog altijd, daar wordt je vanzelf creatief van. Ik geloof dan ook dat iedereen met een beetje lef en een flinke dosis creativiteit in staat bent om zaken anders te doen en daarmee het verschil te maken. De crisis van de afgelopen jaren heeft ons met z'n allen, de een wat meer dan de ander, de ogen geopend en doen inzien dat het ook anders kan.

In de horeca verschenen bijvoorbeeld al snel de eerste tekenen van anders denkenden, waar vroeger alles strak, modern en splinternieuw moest zijn, het liefst elke 3 jaar compleet anders, werd opeens hergebruik HOT. Gebruikte meubeltjes, oude schoolstoelen, antieke stamtafels, industriële verlichting en vintage meubilair vinden tot op de dag van vandaag gretig aftrek. De handelaren die slim op deze trend hebben weten in te springen doen goeie zaken. De gasten vinden het prachtig en als je als horeca ondernemer de juiste adresjes weet te vinden betaal je niet te veel. Voordelen zat zou ik zeggen.

Ik durf zelfs te beweren dat je gerust nog een stapje verder kunt gaan als je van plan bent om je interieur te verbouwen of een andere inrichting te nemen. Bekijk eerst wat in je bestaande interieur aan ingrediënten aanwezig is en gebruik dat als uitgangspunt. Waarom zou je bijvoorbeeld nieuwe planken kopen voor een barmeubel of tafelbladen als je de houten vloer ervoor kunt gebruiken. Het gaat erom dat je net even anders tegen de zaken leert aankijken. Kijk net even wat langer en voilà, je oude deuren worden nieuwe kasten en een verlaagd balkenplafond transformeert tot nieuwe coole tafelonderstellen. Kwestie van verder kijken dan je neus lang is.

Bel een bouwbedrijf of standaard interieur-bouwer en hij zal je in de meeste gevallen adviseren om alles te vernieuwen. Waarom? Omdat dit voor de meeste bedrijven nog steeds hun manier van werken is, omdat ze nog steeds denken dat iedereen daar het blijste van wordt. Toch zie ik langzaam een ommekeer, ook bij voorheen traditionele bedrijven vind er op dit moment een verschuiving plaats. Een duurzame gedachte, een economische reden, een manier om mee te willen doen. Wat de motivatie ook is, voor de meeste ondernemers weegt het financiële voordeel zwaar mee. Ik durf dan ook gerust te beweren dat hergebruik, mits goed doordacht werkelijk financieel voordeel oplevert.

Persoonlijk is het karakter of authenticiteit wat ik vind in gebruikte materialen een goeie motivatie om ze te verwerken tot iets nieuws. Het financiële voordeel is mooi meegenomen maar daar merken je gasten weinig van. Van je uitstraling des te meer. Even 2 keer nadenken voor je iets weggooit kan je dus meer besparen dan alleen de stortkosten van een vuilcontainer. Wil je er eens over brainstormen onder het genot van een bakkie Brabantse koffie. Stuur me een mail, dan maken we snel een afspraak.
Fijne avond
terug

financieel