Wat nou weekend

- 11 May 2016 door Edwin Timmers -

Als je in het horeca vak werkzaam bent dan zul je naar alle waarschijnlijkheid komend weekend aan het werk zijn. Van een traditioneel vrij weekend kun je dan ook niet echt spreken. De meeste mensen in de horeca hebben daar geen problemen mee, ze zijn eraan gewend zou je kunnen zeggen. Bij hun is het allang een soort Mindset.
Maar waarom wordt in het weekend werkzaam zijn, wat voor mensen in de horeca de gewoonste zaak van de wereld is, door veel andere werkgevers en werknemers in andere sectoren nog steeds als onoverkomelijk gezien?
Wellicht heef heeft met gewoonte te maken. Het weekend is van oudsher heilig, en de zondag een ingebakken rustdag, maar waarom eigenlijk.

Zou het niet tof zijn om zelf te kunnen kiezen wanneer je werkt. Inmiddels zijn er genoeg flexplekken waar je ook in het weekend zomaar terecht kunt. Werk je zo'n 40 uur en kun je je tijd verdelen over 7 dagen, dan ben je opeens een stuk flexibeler als het bijvoorbeeld gaat om kinderen naar school brengen of reistijd. Natuurlijk valt en staat alles met goeie afspraken maken, maar ik geloof echt dat het mogelijk prima mogelijk is.

Moet je werk, of product, wat het dan ook is, voor een bepaalde datum gereed zijn, dan zal het je opdrachtgever worst wezen of het op maandag, dinsdag of zondag geproduceerd, geschreven of wat dan ook is. Als het maar op tijd geleverd wordt en voldoet aan de kwaliteitseisen die eraan gesteld zijn.

Persoonlijk hecht ik niet zoveel waarde aan het op gezette tijden werken. Bij Tribe kun je dan ook 7 dagen per week, 24 uur per dag je ding doen, als het werk maar op de afgesproken tijd gereed is. Het kan me ook niet schelen of ik nou wel of niet in het weekend nog aan het werk ben. Ik neem m'n tijd, ook voor privé zaken en probeer zo flexibel mogelijk mijn werkzaamheden en privé zaken in te plannen.

Doordeweeks kan ik dus best op woensdagmiddag een boek lezen terwijl ik op donderdagavond tot half 11 aan het werk ben. Natuurlijk begrijp ik best dat als je productie maakt er goeie afspraken met collega's gemaakt moeten worden, anders komt alles tot stilstand. Maar probeer eens dat vaste stramien te doorbreken, het werkt echt bevrijdend.

Fijn weekend, of werk ze misschien wel.
John
terug

Mindset