Wie wat bewaard heeft wat!

- 12 May 2016 door Edwin Timmers -

Kijk eerst eens of je er nog iets mee kunt, weggooien kan altijd nog. Tja ook dat laatste lijkt inmiddels achterhaald te zijn. Niks meer weggooien, daar zouden we met z'n allen naar toe moeten.Ik geloof dat het een manier van denken is die we ons met z'n allen nog wat meer eigen moeten maken, maar dat het beslist mogelijk is.

Vroeger was iets versleten of gewoon niet meer mooi en dus werd het standaard weggegooid, containers vol met eigenlijk prima materialen.
Zeker als je ze als grondstoffen gaat zien, en waarom ook niet. Kwestie van anders leren kijken en uitsorteren.
Nog voor de crisis zijn wij bij Tribe al kritisch gaan kijken naar dit proces, niet zozeer uit milieu aspecten, maar omdat we het een uitdaging vonden om het anders aan te pakken. Mijn vader leerde me immers al vroeg het principe; Niet snel iets weg te gooien. Want, zo zei hij; Als je wat bewaard dan heb je wat'. Ofwel, het komt vast nog eens van pas als je iets wilt maken.

Eigenlijk helemaal geen gekke gedachte, en zo werd in de jaren '70 voor mij al de basis gelegd voor onze huidige manier van werken.
Eerst kijken wat we al aan grondstoffen hebben, zo draag je niet alleen je steentje bij voor je omgeving, maar levert deze manier van denken ook gewoon cash op.

De crisis van 2008 heeft ons als bedrijf eigenlijk alleen maar gesterkt in deze manier van denken en nog steeds is het proces in beweging. Da's mooi. We begonnen met verwerken van oud staal en sloophout in onze interieurs, inmiddels kijken we naar alle materialen die op ons pad komen. Het dwingt ons om anders te denken en creatief te zijn, en dat komt weer ten goede van het resultaat. We hebben er zogezegd een goed gevoel bij.

Mooi voorbeeld is een theater interieur wat we een poosje geleden alweer grondig verbouwden; De Speeldoos in Vught was een letterlijke doos van materialen, overbodige wanden en plafonds. Het vrijgekomen hout verwerkten we tot nieuwe meubels en mooie wanden, het isolatiemateriaal tot nieuwe akoestische schermen. We gingen aan de slag met kleuren en licht. De architectonische basis van het gebouw komt nu geweldig tot z'n recht en de sfeer is fantastisch. Hip en helemaal van deze tijd. Door deze manier van denken bespaarden we werkelijk tonnen in kosten en verkorten we de bouwtijd met ruim een half jaar.

Deze manier van aanpakken moet directeur Harry Salfishberger hebben aangesproken want op dit moment zijn we de volgende metamorfose voor de Speeldoos opnieuw aan het voorbereiden. Tijdens de zomervakantie krijgt ook de begane grond van het theater in Vught een duurzame make-over.
Kom beslist eens kijken hoe we het hebben aangepakt.

Heb je nou ook een in jouw ogen spuuglelijk gebouw en wil of moet je er iets mee. Laat die sloophamer nog maar even achterwege en bel me voor een vrijblijvend inspiratiegesprek. 073-5325216
terug

Niks meer weggooien