Winst door geluk

- 18 April 2017 door Edwin Timmers -

Alleen het resultaat telt! Misschien gaat deze vlieger op als je een voetbalwedstrijd speelt waar na 2X45 minuten alleen de doelpunten tellen. Want al heb je nog zo'n prachtige wedstrijd gespeeld, daar wordt je geen kampioen mee. Tja, er worden in het voetbal helaas geen punten gegeven voor souplesse of sportiviteit. Als je echter vandaag de dag serieus zaken wilt doen, zul je verder moeten kijken dan je neus lang en niet alleen naar dat ene aspect; resultaat, moeten kijken. Moderne ondernemingen, die er echt toe doen houden heden ten dage ook rekening met de factor geluk.
Natuurlijk wil je als ondernemer goeie resultaten boeken, maar inmiddels is de weg die je ervoor moet bewandelen net zo belangrijk geworden als dat resultaat. De reis ernaar toe dus, hoe zorg je ervoor dat jij en je werknemers met plezier aan het werk zijn? Is geluk een factor in je onderneming? Wat is de stemming onder je werknemers? In wat voor een omgeving wordt er gewerkt? Ga voor jezelf eens na of jij en je mensen plezier hebben in hetgeen ze doen? Duurt het te lang om dit na te gaan of moet je er überhaupt over nadenken? Dan wordt het misschien tijd om wat zaken anders aan te pakken, dan wordt het tijd voor wat meer geluk.

Pfff.. een beetje een wazig verhaal zou je kunnen denken. Als dat je eerste reactie is, zou je ook best eens een tikkeltje vastgeroest kunnen zijn, toch? Het is namelijk vaak een kwestie van dingen vanuit een ander perspectief zien. Wat voor naam je het beestje ook geeft, geluk of lekker werken, het komt allebei op hetzelfde neer. Mensen die lekker kunnen werken zijn productiever, minder snel ziek en tonen een grotere betrokkenheid.
Kortom, geluk leidt bewezen naar meer winstgevende ondernemingen.

Om die reden is het belangrijk om als ondernemer steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Als het even moet, kun je uiteraard best een poosje op de automatische piloot draaien, dat geeft ook helemaal niks, maar waak voor sleur. Sleur is killing in voor ondernemers maar ook voor je mensen. Als je dag in dag uit hetzelfde moet doen, dan wordt zelfs het meest uitdagende recept maar gewoontjes. Heb je een restaurant, wissel dan bijvoorbeeld met regelmaat van menukaart. Zorg dat je inrichting bij-de-tijd is en probeer je interieur lekker fris en fruitig te houden. Sleur is namelijk ook een kapotte WC bril, over de datum reclame posters of vuile ramen! Word wakker en waak voor sleur!

Naast variatie zit geluk vooral in serieus genomen worden. Laat daarom je mensen gerust meedenken over besluiten die je in je onderneming wilt nemen. Trek er eens een middagje op uit om inspiratie op te doen en te brainstormen over zaken die het bedrijf aangaan. De mensen van de praktijk, komen vaak met verrassende ideeën die jij nog niet voorzien had. Zo sla je twee vliegen in 1 klap. Een gelukkige werknemer en een goed idee, voor de prijs van 1. Bovendien is het hartstikke leuk om de dagelijkse gang van zaken even te doorbreken. Stap daarom uit je comfort-zone en breng zo de passie in je bedrijf terug. Veel geluk.
terug

hou

het

lekker

spannend